Groei Nederlandse industrie vertraagt door inzakken export

door: Albert Jan Swart

De Nederlandse industrie groeit minder hard dan in de afgelopen jaren. De meeste seinen staan nog steeds op groen, maar sommige staan nu op oranje. Uit recente cijfers blijkt dat de groei van de industrie afvlakt door inzakkende export.

De binnenlandse omzet bleef groeien, terwijl de buitenlandse omzet kromp. Daardoor is de industriële productie in de meeste industriële branches afgenomen. Dit was de eerste maand van krimp sinds september 2017.

Handelsoorlog

Dat de export in december is afgenomen, heeft waarschijnlijk te maken met problemen in het buitenland. De groei van de wereldhandel wordt belemmerd door Trumps handelsoorlog met China.

Duitse industrie
Maar de grootste problemen liggen vermoedelijk dichter bij huis. De Europese industrie hapert. De groei van de Duitse industrie lijkt helemaal verdwenen. Dat is geen goed nieuws, want Duitsland is de motor van de Europese economie. De PMI van Europa is in februari voor het eerst in bijna zes jaar onder de 50 gezakt. Voor Nederland is Duitsland de belangrijkste handelspartner. Veel bedrijven in de Nederlandse industrie leveren aan Duitse fabrikanten, bijvoorbeeld aan de auto-industrie.

De industrie in Italië doet het nog slechter, met een inkoopmanagersindex van 47,8 in februari – een index lager dan 50 duidt op krimp. Italië is voor ons minder belangrijk dat Duitsland, maar is toch een belangrijke handelspartner.

Nederland nog redelijk optimistisch

Toch zijn ondernemers in de Nederlandse industrie nog redelijk optimistisch. Het ondernemersvertrouwen laat sinds begin 2018 een dalende trend zien, maar is met een score van 52,7 nog steeds positief (een index hoger dan 50 duidt op groei in de bedrijfsactiviteit).

Wel hangt nog altijd de brexit boven de markt. Die onzekerheid zou het vertrouwen de komende maanden verder kunnen aantasten.

De inkoopmanagerindices scoren nog steeds beter dan die van bijna alle andere landen en wijzen nog op groei.

Meer informatie is te lezen in het uitgebreide rapport.

Stand-van-de-Industrie-Maart-2019-3.pdf (769 KB)
Download