FX Weekly – Verruimingsgezinde ECB drukt euro

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Een verruimingsgezinde ECB zorgt voor een lagere euro. We denken echter dat het meeste slechte nieuws al in de euro verdisconteerd zit. Cruciale brexitstemming(en) volgende week. We verwachten een bewegelijk maar sterker pond volgende week.

190308-FX-Weekly-1.pdf (115 KB)
Download

Een verruimingsgezinde ECB zorgt voor een lagere euro

Deze week was EUR/USD volledig tot stilstand gekomen in de buurt van 1,13. Dit komt doordat verscheidene factoren tegen elkaar in werkten en doordat de aandacht volledig uitging naar de ECB. Onze verwachting was de ECB de ramingen voor economische groei drastisch zou verlagen en dat ze nu al haar communicatie omtrent een mogelijke toekomstige renteverhoging zou aanpassen. In het kort komt het erop neer dat we zouden verwachten dat de ECB verruimingsgezind zou klinken, meer dan beleggers zouden verwachtten. Dat was inderdaad het geval. De ECB meldde dat de rente dit jaar nog onveranderd blijft en dat er een nieuwe serie van langetermijnleningen ter beschikking komt, hoewel tegen minder gunstige voorwaarden dan voorheen. Kortom de toon was duidelijk meer verruimingsgezind en hierdoor daalde de rente op tienjaars Duitse staatsobligaties en de euro. De ECB verlaagde ook haar groei- en inflatieprognoses aanzienlijk en bovendien zit het risico voor de economie nog steeds aan de onderkant. In het vragenuurtje na de vergadering klonk ECB-president Mario Draghi ook verruimingsgezind. Ondanks het feit dat de euro verzwakte, denken we dat het merendeel van het negatieve nieuws in de koers verwerkt zit. We zijn van mening dat EUR/USD een bodem zal bereiken tussen het huidige niveau en 1,10.

Cruciale weken voor het Britse pond

Volgende week staat in het teken van de brexitstemming(-en) in het Britse Lagerhuis. Premier Theresa May moet haar overeenkomst uiterlijk 12 maart aan het Britse parlement voorleggen. Wij denken dat deze overeenkomst het niet zal halen. Vervolgens zal er een stemming zijn op 13 maart over een brexit zonder overeenkomst. Mochten hier niet voldoende stemmen voor zijn dan zal er weer stemming gehouden worden op 14 maart, dit keer over een uitstel van brexit. Ons basisscenario is dat het parlement tegen een brexit zonder overeenkomst stemt en vóór een uitstel van brexit. Als dit het geval is denken wij dat de kans op een referendum toeneemt. Op dit moment zijn speculatieve beleggers nog steeds net-short sterling. Als ons basisscenario uitkomt, stijgt GBP/USD waarschijnlijk richting 1,35. Mocht de kans op een nieuw brexitreferendum toenemen dan kan GBP/USD stijgen tot 1,38-1,40.