FX Weekly – Stijging van het Britse pond en de Noorse kroon nog niet voorbij

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Brexit zonder overeenkomst onwaarschijnlijk en volgende stemming op 20 maart. De stijging van het Britse pond is nog niet voorbij. Aandacht gaat ook uit naar de Fed volgende week en de Noorse centrale bank die waarschijnlijk de beleidsrente verhoogt. De stijging in de Noorse kroon is ook nog niet voorbij.

190314-FX-Weekly-1.pdf (116 KB)
Download

Brexit zonder overeenkomst onwaarschijnlijk

Eerder deze week stemde het Britse Lagerhuis over de brexitovereenkomst. Deze werd met een grote meerderheid weggestemd. Een dag later stemde het Lagerhuis over brexit zonder overeenkomst. Ook hiervoor werden niet voldoende stemmen gehaald. Vanavond zal er opnieuw worden gestemd. Dit keer over een uitstel van brexit. We denken dat de Britse parlementariërs hier vóór gaan stemmen.

Volgende week – op 20 maart – zal het Britse Lagerhuis opnieuw stemmen over de brexit-overeenkomst van Premier Theresa May. De kans bestaat dat er wel een meerderheid behaald zal worden. Afhankelijk van de uitkomst van de stemming zal premier Theresa May bepalen hoe lang het uitstel moet zijn. Het Britse pond heeft goed gepresteerd. Alleen de Noorse kroon steeg meer (meer hieronder). Doordat een brexit zonder overeenkomst onwaarschijnlijk is geworden, is het vertrouwen in het pond toegenomen. Mocht de kans op een nieuw brexitreferendum toenemen dan kan GBP/USD stijgen tot 1,38-1,40.

De dollar uit de gratie

Hoewel Amerikaanse macro-economische cijfers deze week meevielen, was de Amerikaanse dollar uit de gratie. Dit komt doordat het beleggerssentiment wat is verbeterd. Ten eerste is de onzekerheid rondom brexit afgenomen. Ten tweede lijkt het waarschijnlijk dat de VS en China tot een handelsovereenkomst komen. Hierdoor is er minder vraag naar safe-haven valuta’s, waaronder de Japanse yen, de Amerikaanse dollar (op dit moment) en de Zwitserse frank. Volgende week zal de Fed een besluit nemen over haar monetair beleid.

Wij verwachten geen verandering in de beleidsrente. De Fed zou meer details kunnen geven over de afbouw van de overtollige reserves (lagere reserves geven steun aan de dollar). Verder denken we dat de ramingen van de beleidsrente van Fed beleidsfunctionarissen mogelijk zullen worden verlaagd. Met andere woorden, de Fed zal waarschijnlijk minder verkrappingsgezind klinken. Omdat dit grotendeels verwacht wordt, zal het effect op de dollar minimaal zijn. Echter, wanneer de Fed aangeeft eerder te stoppen met het verlagen van de overtollige reserves, zou de dollar onder druk kunnen komen.

De Noorse kroon in de lift

De Noorse kroon zat duidelijk in de lift deze week. De stijging van de olieprijs was een belangrijke reden, maar ook hogere macro-economische cijfers en een beter beleggingsklimaat speelden een rol. Vorige week was BBP voor januari zoals verwacht en op maandag waren de inflatiecijfers voor februari veel hoger dan verwacht. Hierdoor is de kans toegenomen dat de Noorse centrale bank eerder haar rente zal verhogen. We verwachten een renteverhoging van 25bp volgende week en een tweede renteverhoging in het derde kwartaal. We verwachten dat de kroon volgende week zal stijgen ten opzichte van de euro.