FX Weekly – Brexitsaga en zorgen over groei

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Brexitsaga gaat nog even door maar het Britse pond is veerkrachtig. Beleggers zijn meer bezorgd over de mondiale groei en de ontwikkelingen in een aantal opkomende landen. Dus valuta’s met safe-haven-kenmerken deden het relatief goed.

190328-FX-Weekly.pdf (115 KB)
Download

Brexitsaga gaat nog even door

Deze week is de brexitonzekerheid verder toegenoemen. De leider van het Britse Lagerhuis, John Bercow, zal premier Theresa May alleen nog een stemming over naar brexitovereenkomst toestaan als die anders is dan haar eerdere overeenkomst. Hij benadrukte dit nogmaals deze week. Het Lagerhuis heeft wel gestemd over een aantal alternatieven, maar geen van deze alternatieven overleefde de stemming. Kortom er waren in alle gevallen meer nee-stemmers dan ja-stemmers. Wel is duidelijk geworden dat er een voorkeur lijkt te zijn voor een brexit met nauwere banden met de EU. Het lijkt onwaarschijnlijk dat men opnieuw zal stemmen over de brexitovereenkomst van premier May. Mocht deze stemming wel doorgaan dan zal haar overeenkomst naar grote waarschijnlijkheid opnieuw weggestemd worden. Beleggers blijven ondanks de toegenomen onzekerheid hoopvol en dit vertaalt zich in een veerkrachtig Britse pond.

Volgende week zal er opnieuw gestemd worden over nieuwe voorstellen terwijl de brexitdatum van nu 12 april (was 29 maart) angstvallig dichtbij komt. We blijven van mening dat een brexit zonder overeenkomst niet waarschijnlijk is en dat de kans op nieuwe verkiezingen verder is toegenomen. Door alle ontwikkelingen denken we dat EUR/GBP moeite zal hebben om goed door het steunniveau van 0,85 heen te breken. Daarnaast denken we dat het opwaarts potentieel van GBP/USD op dit moment ook relatief beperkt is.

Zorgen over groei

Deze week stond niet alleen in het teken van brexit, maar ook in het teken van toenemende zorgen bij beleggers over de mondiale groei. De laatste cijfers over de industrie in de eurozone laten nog steeds een beeld zien van verdere afzwakking. Daar komt bij dat de meer verruimingsgezinde toon van de Fed beleggers ook meer ongerust gemaakt heeft. Daarnaast wijst een redelijk betrouwbare indicator (de inverted yield curve) op een mogelijk toekomstige recessie in de VS.

Tot slot is het sentiment op de opkomende markten ook verslechterd. Hier zijn diverse redenen voor aan te voeren. Ten eerste staat Turkije weer in het middelpunt van de belangstelling. De overheid heeft allerlei maatregelen genomen om het opbouwen van short posities in de lira te beperken en het van de hand doen van long posities in de lira tegen te gaan. Door deze beperkingen is er grote volatiliteit in de lira en in andere Turkse financiële markten. De overnight rente op de Turkse lira steeg tijdelijk van 32% naar 1.350% en daalde vervolgens weer naar 32%. De aandelenbeurs ging met meer dat 10% onderuit. Aanstaande zondag zullen er lokale verkiezingen worden gehouden in Turkije. Ten tweede zijn beleggers meer bezorgd over de pensioenhervormingen in Brazilië. Ten derde zijn beleggers in Zuid-Afrika nerveus over de beoordeling door kredietbeoordelaar Moody’s op 29 maart. De financiële markten verwachten dat Moody’s de vooruitzichten naar negatief aanpast.

Kortom, zorg over de mondiale groei en lokale ontwikkelingen in een aantal opkomende markten heeft ervoor gezorgd dat de Japanse yen (als safe-haven) relatief goed heeft gepresteerd net als de Amerikaanse dollar.