FX Weekly – Brexitonzekerheid neemt toe

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Brexitonzekerheid neemt toe en zorgt voor een lager Brits pond. Een verruimingsgezinde Fed zorgt voor een lagere dollar. Zwitserse centrale bank zal haar beleid niet vóór de ECB aanpassen. Noorse centrale bank verhoogt de beleidsrente en de kroon stijgt.

190321-FX-Weekly.pdf (117 KB)
Download

Brexitonzekerheid neemt weer toe

Deze week was het Britse pond uit de gratie. Eerder in de week werd duidelijk dat de leider van het Britse Lagerhuis John Bercow, premier Theresa May de mogelijkheid ontnam om opnieuw over haar brexitovereenkomst te laten stemmen. Als gevolg hiervan ging men ervan uit dat er een verzoek tot uitstel met negen tot twaalf maanden zou komen. Premier Theresa May diende echter een verzoek in om uitstel tot eind juni. Ze is vastberaden een stemming over haar brexitovereenkomst opnieuw te laten houden. Hierdoor zijn de belangen nog groter geworden en is het risico op een brexit-zonder overeenkomst toegenomen. Al deze onzekerheid drukte het pond, brexitonzekerheid kan de komende dagen en weken tot grote bewegelijkheid van het pond leiden.

Een verruimingsgezinde Fed zorgt voor een lagere dollar

Aan het begin van de week lag de Amerikaanse dollar iets onder druk omdat beleggers erop anticipeerden dat de Amerikaanse centrale bank verruimingsgezinder zou klinken. Dit was inderdaad het geval en nog meer dan verwacht. De ramingen van de beleidsrente door Fedbeleidsfunctionarissen werden verlaagd tot geen renteverhoging in 2019 en één stapje van 25bp in 2020. Daarnaast gaf de Fed aan dat ze in september zal stoppen met het verminderen van de overtollige reserves. Beleggers gingen uit van december. Dit houdt in dat het afbouwen van de overtollige reserves minder lang steun aan de dollar zal geven. As gevolg van deze ontwikkelingen daalde de dollar. EUR/USD steeg boven het niveau van 1,14 (maar nog steeds binnen een nauwe bandbreedte) en USD/JPY daalde richting 110. Zolang EUR/USD onder het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde ligt (rond het niveau van 1,1480), blijft het beleggerssentiment ten aanzien van EUR/USD negatief. Mocht EUR/USD boven dit niveau stijgen en blijven, dan heeft EUR/USD waarschijnlijk het dieptepunt gezien.

Zwitserse centrale bank zal haar beleid niet vóór de ECB aanpassen

De Zwitserse centrale bank (SNB) liet haar monetair beleid zoals verwacht ongewijzigd. Wel gaf ze aan dat ze actief blijft op de valutamarkt. Ze is van mening dat de frank duur is. Met de negatieve rente en mogelijk met valuta-interventies probeert de SNB de frank minder aantrekkelijk te maken, waardoor de munt minder zal stijgen. Ze heeft haar inflatieprognoses voor 2020 naar beneden bijgesteld. Hierdoor is de kans afgenomen dat de Zwitserse centrale bank vóór het einde van 2020 de rente zal verhogen. Wij verwachten geen renteverhoging van de Zwitserse centrale bank vóór een rentestap van de ECB en vóór het einde van 2020. Wij zijn van mening dat de Zwitserse frank in waarde zal dalen. Onze eindejaarsprognose voor 2019 voor EUR/CHF is 1,17.

De Noorse centrale bank verhoogt de rente en de kroon stijgt

De Noorse centrale bank verhoogde de beleidsrente zoals verwacht met 25 bp tot 1%. Ze gaf aan dat ze doorgaat met het geleidelijk verhogen van de rente, maar waarschijnlijk iets sneller in 2019. De beleidsrente zal waarschijnlijk worden verhoogd in de komende zes maanden. Wij verwachten een renteverhoging in het derde kwartaal van dit jaar en twee stapjes van 25 bp in 2020. De Noorse kroon was de sterkste belangrijke valuta deze week en we voorzien een stijging dit jaar en volgend jaar. Onze eindejaarsprognose voor 2019 voor EUR/NOK is 9,0.