Prijsstijging grondstoffen vlakt af

door: Hans van Cleef , Casper Burgering , Georgette Boele

Sinds het begin van 2019 is de CRB-index met 7% gestegen, in lijn met het herstel van de olieprijs en de meeste basismetaalprijzen.

De hoop dat China en de VS op handelsgebied tot een deal zullen komen, blijven de verwachtingen over de vraag naar grondstoffen ondersteunen. Dit heeft voornamelijk betrekking op basismetalen, staal en olie.
Voor de komende maanden verwachten we een opwaartse beweging in de meeste grondstoffenprijzen. Wij gaan uit van een stijging van 4% van de CRB-index in de komende drie maanden. Omdat ABN AMRO onlangs een deel van de verwachtingen over economische groei heeft verlaagd, is het opwaartse prijspotentieel minder groot als eerder werd verwacht.

Een groot deel van de verwachte prestaties van de CRB-index komt uit de energiesector. En hoewel wij ervan uit gaan dat de prijzen verder zullen stijgen in ons basisscenario, is het eindresultaat onzeker. De gasprijzen worden sterk beïnvloed door moeilijk te voorspellen weerspatronen, terwijl de olieprijzen kunnen worden afgetopt door een lagere economische groei (minder vraag) en een overvloedig aanbod.

Monthly-Commodity-Insights-feb-2019.pdf (1 MB)
Download