FX Weekly – Focus op Amerikaanse macrocijfers

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Fed was meer verruimingsgezind dan verwacht en hierdoor kwam de dollar onder druk.   Amerikaanse cijfers zullen richting geven aan de dollar. We verwachten meer dollarzwakte. In het VK gaat de focus van de ene naar de andere stemming (14 februari).

190201-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Fed zet dollar onder druk

De Amerikaanse centrale bank heeft vriend en vijand verrast met haar communicatie deze week. De Fed was meer verruimingsgezind dan verwacht. Het lijkt erop dat de balans van de Fed uiteindelijk minder zal worden afgebouwd dan eerder werd aangenomen door beleggers. Daar komt bij dat de Fed vanaf nu de beleidsrente zou kunnen verhogen of verlagen afhankelijk hoe Amerikaanse macro-economische cijfers zullen zijn. Dus het aandachtspunt is niet langer het verhogen van de beleidsrente. Dit waren belangrijke wijzigingen in de communicatie van het monetair beleid en ze waren ook negatief voor de dollar. De publicatie van de macro-economische cijfers zal in de komende dagen en weken weer op gang komen (ervan uitgaande dat een nieuwe sluiting van de overheid wordt voorkomen). Mochten deze cijfers laten zien dat ook de Amerikaanse economie iets vertraagt en dat deze cijfers minder sterk zijn dan verwacht, dan zal de neerwaartse druk op de dollar toenemen, tenzij het beleggerssentiment op de financiële markten aanzienlijk verslechtert. We verwachten dat EUR/USD langzaam zal stijgen. De zwakke macro-economische cijfers van de eurozone zitten namelijk grotendeel in de koers van de euro verdisconteerd. We handhaven onze prognose voor eind maart van 1,17 in EUR/USD.

Brexitperikelen

Deze week heeft het Britse Lagerhuis over verschillende amendementen gestemd. De meeste werden weggestemd; ook het amendement om de eurozone te vragen of de brexit datum uitgesteld zou kunnen worden. De twee amendementen die het wel haalden, waren dat de Britse regering opnieuw gaat proberen de Ierse backstop uit de overeenkomst te halen (Europa heeft duidelijk aangegeven dat dit niet zal gebeuren) en dat een brexit zonder overeenkomst wordt voorkomen (maar de regering hoeft dit niet te volgen). Op 14 februari zal het Britse Lagerhuis opnieuw stemmen over amendementen. Het Britse pond heeft iets van de recente winsten ingeleverd omdat beleggers teleurgesteld waren over het resultaat van de stemmingen deze week. Maar de kans op een brexit zonder overeenkomst is in onze ogen nog steeds laag (ook door de stemming op 14 februari). Hierdoor is het pond niet aanzienlijk verzwakt. We handhaven onze voorspellingen voor GBP/USD en EUR/GBP van respectievelijk 1,36 en 0,86.