FX Weekly – Duidelijke richting ontbreekt

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Zwakkere eurozone macro-economische cijfers hebben de euro iets onder druk gezet maar EUR/USD blijft in een krappe bandbreedte. Een duidelijke richting ontbreekt in EUR/USD en EUR/CHF. Bank of England stelt groeiprognoses naar beneden bij maar alle aandacht is voor brexitstemming op 14 februari.

190208-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Duidelijke richting ontbreekt

Deze week zouden er meerdere Amerikaanse macro-economische cijfers gepubliceerd worden, zoals de detailhandelsverkopen en het BBP. Het ziet er naar uit dat de detailhandelsverkopen pas volgende week gepubliceerd worden en het Amerikaanse BBP eind van de maand. Hierdoor is het aandachtsgebied van de markt op de eurozone gebleven en niet verschoven naar de VS. Deze week was er een opstapeling van negatief nieuws op het macro-economische front van de eurozone. Italië is officieel nu in een recessie beland en wij hebben onze groeiprognoses naar beneden bijgesteld. Daar komt bij dat economische cijfers uit Duitsland ook zwakker waren dan verwacht. De Europese Commissie stelde haar groeiprognoses ook naar beneden bij: voor de eurozone van 1.9% naar 1.3% in 2019. Doordat het relatief stil was op het gebied cijfers vanuit de VS bleven beleggers dus gefocust op de euro. Deze zwakkere cijfers en neerwaartse bijstellingen van groeiramingen zorgden dat de euro iets in waarde daalde. Echter het negatieve effect was minimaal. Dit komt doordat het merendeel van deze verwachtingen al in de koers van de euro verdisconteerd zaten. Mocht dit niet het geval zijn geweest dat was euro veel lager dan nu het geval is. EUR/USD zit al sinds oktober vorig jaar in een krappe bandbreedte van 1,1245 en 1,1600 en hieraan lijkt voorlopig geen einde te komen. Een richting ontbreekt volledig. EUR/CHF beweegt ook al een tijdje in een krappe bandbreedte van 1,12 en 1,15. De andere eurokoersen laten een gemengd beeld zien. Met andere woorden het is geen algehele duidelijke zwakte van de euro.

Minder hoopvol

De Bank of England liet haar monetair beleid ongewijzigd met een stemming van 9-0. Wel stelde de Bank of England haar ramingen voor de economische groei naar beneden bij. De aanhoudende onzekerheid over brexit heeft ervoor gezorgd dat beleggers minder hoopvol zijn geworden over een goede afloop. Als gevolg hiervan is het Britse pond gedaald. EUR/GBP is gestegen tot rond het niveau van 0,88 en GBP/USD is gedaald tot 1,29. De verwachting is dat he Britse Lagerhuis op 14 februari opnieuw zal stemmen over de brexitovereenkomst. Er zijn wat geruchten dat deze stemming uitgesteld zou kunnen worden maar dit is niet bevestigd. We gaan ervan uit dat de stemming zal worden gehouden op 14 februari.