FX Weekly – Britse pond opnieuw in de lift

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Britse pond gestegen omdat het risico van brexit zonder overeenkomst is gedaald. Tot eind maart nog een volle brexitagenda. Zweedse kroon hoger na sterke macro-economische cijfers.

190228-FX-Weekly.pdf (49 KB)
Download

Britse pond in de lift

De afgelopen weken is het Britse pond aanzienlijk gestegen. Het pond steeg met meer dan 3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met bijna 1% ten opzichte van de euro. De belangrijkste reden is dat het risico van een brexit zonder overeenkomst verder is afgenomen. De komende weken blijven cruciaal voor de vooruitzichten van het pond. Premier Theresa May moet haar overeenkomst uiterlijk 12 maart aan het Britse parlement voor leggen. Mocht de overeenkomst het niet halen dan zal er een stemming zijn op 13 maart over een brexit zonder overeenkomst. Mochten hier niet voldoende stemmen voor zijn dan zal er weer stemming gehouden worden op 14 maart, dit keer over een uitstel van brexit. De uiteindelijke brexitovereenkomst of het uitstel van brexit moet ondertekend worden op de EU-top op 21 en 22 maart. Kortom brexit blijft de gemoederen voorlopig bezighouden. Beetje bij beetje komen de cijfers van de posities van speculanten weer binnen. Tot half februari waren speculanten nog steeds aanzienlijk short in het Britse pond. We denken dat beleggers nu hun short-posities in het Britse pond hebben afgebouwd. Maar we achten het niet waarschijnlijk dat beleggers per saldo nu long zijn. Met andere woorden het pond zou verder kunnen stijgen. De vraag is alleen hoe ver nog. Wij denken dat EUR/GBP zou kunnen dalen tot 0,85 en GBP/USD kunnen stijgen tot 1,35 dit jaar.

Sterke Zweedse macro-economische cijfers

Vanochtend werden de Zweedse BBP cijfers van het vierde kwartaal en de detailhandelsverkopen van januari gepubliceerd. Deze waren beter dan verwacht en ze hebben steun gegeven aan de Zweedse kroon. Hierdoor is de kans toegenomen dat de Riksbank eerder overgaat tot het opnieuw verhogen van de beleidsrente. De centrale bank gaf eerder deze maand aan dat de volgende renteverhoging waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar zal plaatsvinden. Wij verwachten de volgende renteverhoging in het derde kwartaal. De Riksbank geeft er voorkeur aan om vooral in een rustig tempo de rente te verhogen en niet lang voordat de ECB hiertoe over zal gaan. Wij verwachten de eerste renteverhoging door de ECB echter pas is december 2020.