Lagere zuivelprijs zorgt voor druk op omzet sector Food

door: Nadia Menkveld

Stand-van-Food-januari-Final.pdf (408 KB)
Download

 

Export naar landen buiten de EU nam sterk af in 2018

De uitvoerwaarde van de agrifoodsector groeide nog wel in 2018 (1,3%), maar een stuk minder sterk dan in 2017. In 2017 steeg de uitvoerwaarde voor de foodsector namelijk met 6% Deze groeiafvlakking was in lijn met de totale Nederlandse export. De totale export van Nederland komt naar verwachting uit op 2,7%; een stuk lager dan de groei van 5,6% in 2017.

Twee van de belangrijkste exportproducten: Vlees en zuivel, samen goed voor circa een derde van de foodexport schreven negatieve exportcijfers. Met name de export naar landen buiten de EU daalde. De uitvoer van vlees en vleesproducten nam met 1% af en ook de export van zuivel en zuivelproducten daalde. De totale uitvoerwaarde van zuivel nam af met 2%, de export naar landen buiten de EU nam veel sterker af (-12%). De export van zuivel naar landen binnen de EU steeg juist (2%). De belangrijkste reden voor een daling van de uitvoerwaarde van zuivel was de lagere zuivelprijs in 2018. Verder was er een prijsverschil tussen sommige zuivelproducten. Zo was Nederlandse boter relatief duur en nam de vraag naar dit product af vanuit landen buiten de EU.

Lagere prijzen drukten de omzet

Over heel 2018 daalden de afzetprijzen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit had onder meer te maken met de lagere inputprijzen, waarvan de daling van de zuivelprijs de belangrijkste was. Ook de prijs van varkensvlees daalde sterk in 2018. De warme zomer zorgde voor een aantal slechte oogsten, waardoor in 2019 de prijzen van een aantal producten, zoals tarwe en aardappelen zullen stijgen. Daarnaast verwacht ABN AMRO een stijging van de zuivelprijs in de eerste helft van 2019. Dit zorgt ervoor dat in 2019  de prijzen minder op de omzet zullen drukken.