Headlines | Nieuwe status voor platformwerkers

door: Franka Rolvink Couzy

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
De fietskoeriers die voor bezorgdienst Deliveroo maaltijden bezorgen, moeten worden behandeld als medewerkers en niet als zzp’ers. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag bepaald. Al langere tijd is de vraag of de zogeheten kluswerkers, waartoe ook de Uber-chauffeurs en de schoonmakers van Helpling behoren, onterecht als zelfstandigen worden aangemerkt.

Insight:
De uitspraak van de kantonrechter kan arbeidsrechtelijke en daarmee financiële gevolgen hebben voor andere platformen die net als Deliveroo hun mensen niet in dienst nemen, maar als zelfstandigen zien. De kluswerkers staan niet op de loonlijst en verdienen veelal te weinig om arbeidsgerelateerde verzekeringen te kunnen betalen.

Op kleine schaal worden al maatregelen genomen om de positie van kluswerkers te versterken. Zo heeft taxidienst Uber volgens Het Financieele Dagblad voor Europese chauffeurs een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. En de Tweede Kamer heeft de Sociaal-Economische Raad eerder gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om platformen te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor de kluswerkers. Maar tot een eenduidige oplossing is het nog niet gekomen.

De overheid heeft zichtbaar moeite om te gaan met de klusplatformen. Aan de ene kant heeft ze de plicht op basis van het zogeheten ILO-verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties de werkende bevolking te beschermen, aan de andere kant worden de diensten van de kluswerkers door een kwart van de Nederlandse huishoudens gebruikt. Komen er meer regels, dan moeten de prijzen omhoog en dat kan het einde van deze platformen betekenen. Dat heeft weer gevolgen voor de werkers die afhankelijk zijn van de platformen.

De Britse denktank RSA stelt een ‘derde status’ voor, een heel nieuw type arbeidsverhouding. Dat betekent geen ondernemerschap en ook geen loondienst, maar een ‘afhankelijke status’, aangezien de kluswerkers afhankelijk zijn van de platformen. Het uitgangspunt is dat deze groep meer bescherming nodig heeft dan zelfstandigen, al gaat de bescherming weer niet zover als voor werknemers in loondienst. Doel is dat deze kluswerkers niet tussen wal en schip vallen.

Meer informatie: