Headlines | De strijd om de berichtenapps begint nu pas

door: Steven Peters

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
Google is begonnen met het updaten van zijn mobiele berichtenservice Android Messages, wat de mondiale invoering betekent van Rich Communication Services (RCS). RCS staat te boek als ‘de opvolger van sms’. Sinds de opkomst van WhatsApp hebben telecomaanbieders miljarden euro’s aan sms-omzet misgelopen. RCS moet dat tij nu keren, schrijft Emerce.

Insight:
Er zit nog veel onbenut potentieel in online messaging. Zo wordt socialmediaplatform WeChat in China al jaren voor veel meer gebruikt dan voor het versturen en ontvangen van berichtjes alleen. Mensen kunnen met WeChat bijvoorbeeld mobiel betalen of een taxi bestellen; een soort ‘alles in een app’ dus. RCS biedt dezelfde functionaliteiten als WhatsApp en zit bovendien net als sms al ‘ingebakken’ in de telefoon. Daarvoor moeten telecomoperators wel een investering doen; een van de redenen waarom Google lang over de introductie heeft gedaan. RCS biedt telecombedrijven nieuwe omzetkansen, bijvoorbeeld door klanten het integreren van chatbot-achtige functionaliteiten aan te bieden. Daarmee kunnen telecombedrijven dus een deel van de omzet terugwinnen die zij hebben verloren door de komst van gratis messaging apps. Voor Nederlandse bedrijven is dit een ontwikkeling om in de gaten te houden, want RCS-chatbots bieden kansen op een betere klantenservice en misschien wel een nieuw verkoopkanaal zoals WeChat in China. De strijd om de berichtenapps is pas net begonnen.

Meer informatie: