Headlines | 5G komt als geroepen, maar er is meer nodig

door: Loek Caris

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
De nieuwste generatie mobiele datanetten, 5G, was afgelopen week een van de grote thema’s op de jaarlijkse elektronicabeurs CES in Las Vegas. Met theoretische snelheden tot 800 Gbit/seconde wordt 5G vele malen sneller dan 4G, dat komt tot 1000 Mbit/seconde bij wandelen of stilstand. De vernieuwing is hard nodig, omdat een enorme vloot apparaten zoals gebouwsensoren, industriële robots, beveiligingscamera’s, drones en auto’s het komende decennium mobiele data gaat verzenden en ontvangen.

Insight:
Van 3G naar 4G naar 5G; eens per decennium blijken we onze mobiele communicatie-infrastructuur te moeten vernieuwen. 5G kan de exponentieel groeiende datastroom in het ‘internet der dingen’ naar verwachting prima vervoeren. Het probleem zit hem echter aan achterkant: er zijn twijfels of de groeiende rekenkracht van onze computers de datagroei bij kan benen. Volgens een veel aangehaalde schatting van technologie-experts van IDC verdubbelt de hoeveelheid data die we genereren elke twee jaar. De Wet van Moore stelt dat de hoeveelheid transistoren op een geïntegreerde schakeling (een chip) elke achttien maanden verdubbelt. Chipmachinefabrikant ASML denkt dat dit tempo nog wel even vol te houden is, maar tegelijkertijd denken veel wetenschappers dat de transistordichtheid zijn natuurkundige grenzen gaat bereiken. Zij pleiten voor een ‘More than Moore’-aanpak. Ofwel: diversificatie in het oprekken van rekenkracht door de aandacht te verleggen naar kostprijsbesparing en energiebesparing. Deze doelen zijn te bereiken door ander materiaalgebruik zoals grafeen of door het toepassen van andere manieren om een chip te bouwen of te groeperen. Computerwetenschapper Daniel Reed gebruikt de luchtvaartindustrie als metafoor: “Een Boeing 787 gaat niet sneller dan een 707 in de jaren vijftig – maar het zijn zeer verschillende vliegtuigen.” Hetzelfde gaat volgens Reed gebeuren met computers: “Innovatie blijft doorgaan – maar het zal genuanceerder en complexer worden.”

Meer informatie: