FX Weekly – Volatiele start van 2019

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers zijn bezorgd over heel veel ontwikkelingen. Dit en lage marktvolatiliteit zorgen voor grote uitslagen op valutamarkten. De Japanse yen en de dollar deden het relatief goed. Negatief nieuws zal worden aangegrepen om de bezorgdheid te bevestigen. Terwijl positiever nieuws langere de tijd nodig heeft om invloed te hebben.

190104-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

Beleggers zijn vooral bezorgd

Het begin van het nieuwe jaar bracht de nodige volatiliteit op valutamarkten. Hiervoor zijn vijf belangrijke redenen aan te voeren. Ten eerste zorgt de lage marktliquiditeit ervoor dat uitslagen veel groter zijn dan normaal. Ten tweede blijven beleggers bezorgd over de staat van de mondiale economie. Zwakker dan verwachte inkoopmanagers-indices in China en de VS zorgden voor bezorgdheid bij beleggers dan economie in China en de VS aan het afzwakken is. De meest gehoorde vragen zijn wanneer de volgende recessie zich aandient. Ten derde zorgden negatieve aanpassing van vooruitzichten die bedrijven geven ervoor dat beleggers nog nerveuzer worden over de mondiale economie. Ten vierde is een deel van de overheid in de VS gesloten i.v.m. onenigheid tussen president Trump en het Huis van Afgevaardigden over de financiering van de muur tussen de VS en Mexico. Tot slot is het handelsconflict tussen de VS en China nog niet opgelost (maar de vooruitzichten zijn iets positiever dan een paar weken geleden) en worstelt het VK nog steeds met Brexit. Alles bij elkaar voldoende reden om het nieuwe jaar met een negatieve stemming te beginnen. Het is dan ook geen verrassing dat de Japanse yen – de mondiale safe-haven valuta – het jaar goed is begonnen. Echter de mate van volatiliteit was aanzienlijk. Eerder in de week daalde USD/JPY abrupt (lage marktliquiditeit) onder ons eindejaarsdoel van 105, door lagere Aziatische aandelenmarkten. Maar daarna herstelde USD/JPY snel weer toen de marktliquiditeit iets toenam en het beleggerssentiment iets verbeterde.

De zoektocht naar negatief nieuws

Volgende week zal de liquiditeit op valutamarkten weer grotendeels terugkeren. Er zullen ook veel beleidsfunctionarissen van de Fed en een aantal van de ECB in het openbaar spreken doen. Beleggers op valutamarkten zullen bevestiging zoeken dat de mondiale economie aan het verzwakken is. Alle zwakker dan verwachte macro-economische cijfers in de eurozone, de VS en China zullen worden aangegrepen om deze verwachtingen te bevestigen. Verder zal het commentaar van de beleidsfunctionarissen van de Fed, de ECB en de notulen van de laatste ECB vergadering onder een vergrootglas gelegd worden. Mochten deze beleidsfunctionarissen met vertrouwen over de economie spreken dan zal het beleggerssentiment langzaam iets verbeteren. Sterker dan verwachte macro-economische cijfers zullen ook dit effect hebben. Maar dit zal wat tijd in beslag nemen. Zolang beleggers donkere wolken verwachten zullen ze voornamelijk reageren op negatief nieuws en dan zullen de Japanse yen en de dollar het relatief goed doen. Mochten de gemoederen kalmeren (wat wij wel verwachten) dan zullen de dollar en de yen dalen. Als gevolg hiervan zal EUR/USD boven de 1,15 stijgen en GBP/USD boven de 1.28.