FX Weekly – Stemming over brexitovereenkomst

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers zijn iets positiever geworden waardoor de vraag naar safe-haven-valuta’s is afgenomen. Dollar ook lager doordat beleggers geen renteverhoging van de Fed meer verwachten. De stemming over de brexitovereenkomst is op 15 januari. De huidige brexit-overeenkomst zal het waarschijnlijk niet halen en de kans op een tweede referendum is toegenomen. We verwachten een stijging van het Britse pond.

190111-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

De lucht klaart iets op

De eerste dagen van het jaar kochten beleggers de dollar als safe-haven vanwege de zwakte op de aandelenmarkten en bezorgdheid over de staat van de mondiale economie, voornamelijk die van de VS, eurozone en China. Deze week is het sentiment financiële markten iets verbeterd, waardoor er minder vraag is naar safe-haven-valuta’s (dollar, Japanse yen en Zwitserse frank). De Amerikaanse dollar was het meest uit de gratie het commentaar van Fed-bestuurders ook minder verkrappingsgezind is geworden. Beleggers verwachten nu geen renteverhoging meer door de Amerikaanse centrale bank. Wij hebben ook onze voorspellingen aangepast van één stapje van 25 bp naar geen renteverhoging. Als het huidige beleggerssentiment (licht positief) aanhoudt, verwachten we een verdere verzwakking van de dollar, vooral ten opzichte van de euro. EUR/USD is nu terug boven 1,15. Er ligt weerstand net boven het niveau van 1,16. Mocht dit niveau gepasseerd worden dan kan EUR/USD op korte termijn richting 1,18 stijgen. We handhaven onze positieve voorspellingen voor EUR/USD. De voorspelling voor eind maart staat op 1,17 en voor eind december op 1,25.

De stemming over de brexitovereenkomst

Volgende week (15 januari) zal in het Britse Lagerhuis over de brexitovereenkomst gestemd worden. Het is waarschijnlijk dat de huidige brexitovereenkomst niet door het Lagerhuis komt. Het Lagerhuis heeft eind vorig jaar ook aangegeven dat het een brexit zonder overeenkomst wil voorkomen. We denken dat het organiseren van een tweede referendum de voorkeur geniet boven het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Onze visie is dat het Britse pond aanzienlijk zal stijgen mocht het Lagerhuis instemmen met de huidige brexitovereenkomst. Daarnaast zal het pond ook sterk in waarde toenemen als een tweede referendum wordt uitgeschreven. In het geval van een brexit zonder overeenkomst zal het pond waarschijnlijk dalen. Maar de grootte van die beweging is aanzienlijk minder dan het opwaarts potentieel van de twee andere scenario’s. We houden vast aan onze voorspellingen voor eind maart van 0,86 voor EUR/GBP en 1,36 voor GBP/USD. Daarnaast zullen EUR/USD en EUR/CHF ook stijgen als de huidige brexitovereenkomst door het Lagerhuis komt of als er een tweede brexitreferendum wordt uitgeschreven.