FX Weekly – Het Britse pond zit in de lift

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De kans op brexit zonder overeenkomst neemt af en dit steunt het pond. De euro onder druk.         Volgende week is de focus op de ontwikkelingen in het VK en de ECB -vergadering.

190117-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

De kans op brexit zonder overeenkomst neemt af en dit steunt het pond

Eerder deze week stemde het Britse Lagerhuis over de brexitovereenkomst. Zoals verwacht was een grote meerderheid tegen deze overeenkomst. De meerderheid tegen de brexitovereenkomst was zelfs historisch groot. Labour diende na de stemming een motie van wantrouwen in tegen de regering om nieuwe verkiezingen te bewerkstelligen. Er waren niet voldoende stemmen om dit voor elkaar te krijgen, dus de regering overleefde deze motie van wantrouwen. Premier Theresa May zal nu proberen om samen met de oppositie een brexitovereenkomst te formuleren waar een meerderheid achter staat. De EU heeft aangegeven dat de onderhandelingen opnieuw geopend kunnen worden als de Britse regering instemt met een aantal punten. De VK moet dan het vrije verkeer van goederen toestaan en het VK kan geen handelsverdragen op eigen houtje sluiten. Een aanzienlijk deel van de Conservatieve partij is hier tegen, dus deze punten zouden kunnen leiden tot een breuk in de partij. Mocht premier Theresa May samen met de oppositiepartijen niet in staat zijn de brexitovereenkomst aan te passen dan komt er waarschijnlijk een nieuw referendum. Ondanks al deze onzekerheid denken we dat het Britse pond in waarde zal stijgen. Dit is omdat het risico dat het VK de EU verlaat zonder overeenkomst alleen maar afneemt. De onzekerheid kan wel tot de nodige bewegelijkheid zorgen. We houden vast aan onze voorspellingen voor eind maart van 0,86 voor EUR/GBP en 1,36 voor GBP/USD.

De euro onder druk

Deze week is de euro ten opzichte van de dollar weer onder het niveau van 1,14 gedoken. Dit kwam voornamelijk doordat Mario Draghi en andere ECB- beleidsfunctionarissen somberder zijn geworden over de vooruitzichten van de eurozone economie. Er is een aanzienlijke verandering in toon. Dit heeft de euro negatief beïnvloed. Volgende week komt de ECB bijeen. Als ze haar toon aanzienlijk aanpast en zegt dat de risico’s voornamelijk aan de onderkant zitten wat betreft de economie, dan kan de euro op korte termijn onder druk blijven.

Daar komt bij dat de macro-economische cijfers uit China deze week zwakker waren dan verwacht. Hierdoor was het beleggerssentiment minder optimistisch. China neemt op dit moment veel maatregelen om de economie te steunen. Dus we denken dat als er meer duidelijkheid komt in het VK en beleggers optimistischer worden over China het beleggerssentiment zal verbeteren. Als gevolg daarvan zal de vraag naar safe-haven-valuta’s zoals de Japanse yen, dollar en Zwitserse frank afnemen.