FX Weekly – De euro heeft het moeilijk

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De euro heeft het moeilijk. We verwachten betere tijden als het beleggerssentiment verbetert. Het pond zit nog steeds in de lift. Volgende week brexitstemming over plan B en de vergadering van de Fed.

190125-FX-Weekly.pdf (53 KB)
Download

De euro heeft het moeilijk

De euro is niet in staat geweest om te profiteren van het feit dat beleggers eigenlijk niet meer geloven dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar nog zal verhogen. Dit komt doordat er ook periodes waren van risicoaversie. De afgelopen weken reageert de dollar haast niet meer op ontwikkelingen op het gebied van monetair beleid, het dicht zijn van de overheid en het kleine aantal macro-economische cijfers dat gepubliceerd wordt. De munt reageert wel op veranderingen in beleggerssentiment. Kortom de dollar gedraagt zich nu als een safe-haven-valuta. Dit houdt in dat als de VS en China tot een handelsovereenkomst komen, de Amerikaanse overheid weer open gaat en het beleggerssentiment neutraal tot positief is, de dollar alsnog de rekening krijgt gepresenteerd van een minder verkrappingsgezinde Amerikaanse centrale bank. Kortom ten aanzien van een mogelijk zwakkere dollar geldt uitstel maar geen afstel. Volgende week zal de Amerikaanse centrale bank over haar monetair beleid beslissen. Als de Fed meer bezorgd is over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zal de dollar waarschijnlijk dalen.

De belangrijkste vraag is of de euro dan wel in staat is om ervan te profiteren? We denken van wel, om twee redenen. Ten eerste heeft de euro nu al heel veel zwakke macro-economische cijfers voor zijn kiezen gehad maar de munt reageert daar nog nauwelijks op. Het heeft er de schijn van dat dit al in de euro zit verdisconteerd.

Ten tweede zullen bij een verbetering van het beleggerssentiment de valutaparen EUR/JPY en EUR/CHF eveneens opveren en hierdoor krijgt de euro ook steun. We verwachten dat de ECB nog een tijdje minder verkrappingsgezind zal klinken, wat de euro iets onder druk zou kunnen zetten. Maar we denken dat dit effect op EUR/USD niet zo groot zal zijn als het effect van de dollarzwakte. Een minder verkrappingsgezinde ECB zal er wel voor zorgen dat EUR/USD niet hard zal stijgen.

De kans op brexit zonder overeenkomst neemt verder af

Deze week zat het Britse pond opnieuw in de lift. De oorzaak is dat de kans op brexit zonder overeenkomst verder is afgenomen. Op dinsdag 29 januari zal het Britse Lagerhuis stemmen over plan B van premier Theresa May en over een aantal amendementen. De verwachtingen van beleggers komen steeds meer onze kant op. Begin van dit jaar gaven we al aan dat de kans op brexit zonder overeenkomst was afgenomen maar beleggers deelde toen nog niet onze mening. Sinds 11 december 2018 heeft het Britse pond het beter gedaan dan alle andere belangrijke valuta’s; het is met 4,5% gestegen ten opzichte van de dollar. We denken dat het pond nog verder kan stijgen omdat de kans op een brexit zonder overeenkomst nog verder zal afnemen. Daar komt bij dat de technische vooruitzichten aanzienlijk zijn verbeterd nu GBP/USD boven het niveau is van het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde. Beleggers die meer naar dit soort factoren kijken, zullen nu ook positiever zijn over de vooruitzichten van het pond. Het pond is ook gestegen ten opzichte van de euro. De euro kreeg nog wat tegenslagen te verduren door zwakkere macro-economische cijfers en een iets somberder ECB gisteren. We handhaven onze voorspellingen voor eind maart van 0,86 voor EUR/GBP en 1,36 voor GBP/USD.