Toerisme stijgt ook in 2019

door: Sonny Duijn

De toename van het toerisme heeft in 2018 doorgezet. Naar verwachting van ABN AMRO komt het aantal logies-overnachtingen dit jaar uit op 116,4 miljoen: een stijging van ruim 4% ten opzichte van het jaar ervoor. De sterkste toename is dit jaar in Groningen (+24%), Friesland (+7%) en Noord-Holland (+6%). Het aantal hotelovernachtingen stijgt relatief het snelst, maar geholpen door hittegolven was er voor campings ook een stijging.

Meer informatie over de economie en de sector Leisure is te vinden in de Stand van de Leisure:

Stand-van-Leisure-novdec-2018-1.pdf (788 KB)
Download

Voor 2019 verwachten we 3,7% stijging van het aantal logies-overnachtingen. We verwachten ook over langere termijn een stijging. De wereldbevolking neemt toe en de welvaart ook. Ook is reizen toegankelijker geworden, zijn millennials reislustiger dan oudere generaties en zijn Europese stedentrips in opkomst geraakt.

Nederland werd dit jaar een veel populairdere locatie bij Spaanse toeristen. De laatste jaren nam het toerisme vanuit Spanje al toe, maar niet in het tempo waarin dat nu is. Ook vanuit onze buurlanden is Nederland de laatste jaren gegroeid in populariteit. In 2018 speelde de gunstige weersomstandigheden daarbij mogelijk een versterkende rol.

Reizen toegankelijker

De sterke toename vanuit de Amerikaanse continenten komt voor meer dan twee derde door de stijging van het aantal hotelgasten vanuit de Verenigde Staten. Daarbij was een stijging van 12%. Ter indicatie: in 2013 waren er in de stad Amsterdam nog 567.000 hotelgasten die een of meer nachten bleven slapen. In 2018 stijgt dit tot boven een miljoen. Dat reizen tussen Amerika en Europa veel toegankelijker is geworden, ook door de opkomst van prijsvechters, speelt bij de stijging een rol.

De laatste jaren is het aantal overnachtingen vanuit Azië toegenomen. Dit verwachten we voor de komende jaren ook. Alleen al tussen 2015 en 2025 stijgt het aantal consumenten in de middenklasse in alleen al China en India met 900 miljoen. Sinds 2012 steeg het aantal overnachtingen door Aziatische toeristen in Nederland met 85%. Niettemin was de toename in 2018 minder sterk dan je wellicht zou verwachten. In Amsterdam, de gemeente Utrecht en Rotterdam was zelfs een daling van hotelovernachtingen vanuit China.

Stijging hotelovernachtingen in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

In de gemeente Utrecht daalt het aantal hotelovernachtingen, na de sterke stijging vorig jaar. In Maastricht is sprake van een lichte stijging. In Den Haag stijgt dit 3%, in Amsterdam 7% en in Rotterdam neemt het aantal hotelovernachtingen in 2018 zelfs met 19% toe. Als uitwijklocatie vanuit Amsterdam stijgt het aantal hotelovernachtingen in de gemeenten van de Haarlemmermeer met 9%. Hier was juist een sterke stijging vanuit China.