OPEC+: zware bevalling levert toch productieverlaging op

door: Hans van Cleef

OPEC en partners zullen de olieproductie verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag (mv/d) vanaf januari, en ten opzichte van het productieniveau van oktober (0,8 mv/d door OPEC, en 0,4 mv/d door niet-OPEC). Aangezien de productie in november hoger lag, is de daadwerkelijke productieverlaging nog iets groter. Het komen tot deze overeenkomst heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De OPEC-vergadering is op donderdag veel later dan gepland beëindigd met de conclusie dat morgen verder wordt gesproken als ook Rusland en de andere coalitiepartners aanwezig zullen zijn (de OPEC+ vergadering). Er volgde GEEN persconferentie (zeer ongebruikelijk en een teken van zwakte van besluitvaardigheid en slagkracht van OPEC).

Op vrijdag voegden zich tien andere olieproducerende landen, onder leiding van Rusland, zich bij het gezelschap. Na langdurig beraad werd besloten tot deze productieverlaging van 1,2 mv/d. Deze verlaging is volgens Saudisch energieminister Al-Falih nodig omdat in korte tijd de verwachtingen ten aanzien van het aanbod van olie drastisch zijn veranderd. Hij hintte hier vooral op de aanpassingen ten aanzien van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De afgesproken productieverlaging komt neer op een verlaging van zo’n 2,5 procent van de olieproductie per OPEC producent, en twee procent voor de niet-OPEC producenten (voornamelijk Rusland). Er zullen alleen uitzonderingen zijn voor Iran, Venezuela (als gevolg van sancties) en Libië, dus alle andere landen dienen in meer of mindere mate bij te dragen. Een precieze verdeling per land werd niet vrijgegeven. Dit biedt ruimte aan Saudi-Arabië om actief in te spelen op onverwachte gebeurtenissen. Het akkoord geldt voor zes maanden en wordt in april geëvalueerd. Eerder deze week werd al een productieverlaging van 0,3 mv/d aangekondigd door Canada. Dit staat los van OPEC+, maar draagt natuurlijk wel bij aan het stabiliseren van de markt.

Aangezien de OPEC+ productieverlaging de oliemarkt meer in balans zal brengen zou dat de olieprijs ook weer iets van steun moeten bieden. Nadat de afgelopen weken veel speculatieve long-posities (speculatie op prijsstijging) zijn gesloten, biedt dit akkoord weer wat ruimte voor het uitbreiden van deze posities. Maar met het jaarultimo voor de deur zouden beleggers ook wat terughoudend kunnen blijven.

Hoewel de olieprijs uiteindelijk steun vond op basis van dit besluit was het toch teleurstellend om te zien dat de prijs niet veel hoger kwam dan het niveau van eerder deze week. Grotendeels heeft dit te maken met het moeizame besluitvormingsproces. Daaruit blijkt vooral hoe lastig het voor met name Saudi-Arabië was om aan alle verzoeken tegemoet te komen. President Trump gaf via Twitter vooraf al aan dat een productieverlaging – en daarmee hogere olieprijzen – niet wenselijk is voor de wereld. Rusland had niet de behoefte om meer te doen dan voor hen noodzakelijk. Iran wilde überhaupt niet aan de deal meedoen omdat zij al door de sancties vanuit de VS geraakt worden. Uiteindelijk is dus toch iedereen aan boord. Dat werd wel positief ontvangen. Het is nu alleen nog even wachten op de eerste tweet uit Washington.