Headlines | Personeelstekort zet rem op expansie bussenfabrikant

door: David Kemps

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
Krapte op de arbeidsmarkt staat de verdere internationale expansie van bussenfabrikant VDL Groep in de weg, zo bericht Het Financieele Dagblad. VDL heeft zwaar ingezet op elektrische stadsbussen en loopt voorop in de ontwikkeling van emissievrij transport. Het bedrijf levert steeds meer elektrische bussen aan openbaarvervoerbedrijven in onder meer België, Nederland, Noorwegen en Duitsland. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten heeft de bussenfabrikant geen productie naar een lagelonenland verplaatst.

Insight:
De krapte op de arbeidsmarkt is voor de industrie al langer een probleem en wordt steeds nijpender. Vrijwel alle industriële branches zien personeelstekort als voornaamste belemmering,  met stagnerende groei tot gevolg. Uit de conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat industriële ondernemers verwachten dat hun vraag naar personeel nog verder toeneemt. Nog meer onvervulde vacatures en hogere lonen zullen hiervan in 2019 het gevolg zijn. Dit maakt het lastiger om te concurreren met landen waar de lonen een stuk lager liggen. Het tekort aan technisch personeel is inmiddels zo groot dat bedrijven er van alles aan doen om personeel aan te trekken en zelfs mensen terughalen uit hun pensioen. Zo gaat VDL zelf lassers en monteurs opleiden en rekruteert het bedrijf personeel van het van oorsprong Nederlandse Vanderlande in India, zo vertelde managing director Herman Molenaar van VDL onlangs op het door ABN AMRO en PwC georganiseerde congres ‘Fit for Growth’.

Meer informatie:
• ABN AMRO-rapport Personeelstekorten gaan nu echt pijn doen
• ABN AMRO sectorbanker David Kemps, david.kemps@nl.abnamro.com