Headlines | Hele autobranche profiteert van uitrollen Tesla’s Model 3

door: Loek Caris

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Een Tesla Model 3 laadt op in bij een Supercharger-station (foto: Shutterstock)

Headline:
Tesla start in het eerste kwartaal van 2019 met het leveren van zijn nieuwe middenklasser, Model 3, aan Europese klanten. Anders dan de luxemodellen S en X krijgt Model 3 een ‘generieke stekker’; de CCS fast charger plug. Deze plug is ontwikkeld door een consortium van autofabrikanten waaronder VW, Audi, Porsche, General Motors, Ford, Mercedes-Benz en BMW. Tesla heeft in Europa een eigen besloten netwerk van snellaadpalen, de Tesla Superchargers. Tesla gaat deze laadstations nu aanpassen, zodat Model 3 daar toch kan laden.

Insight:
Het geschikt maken van het Europese Supercharger-netwerk voor CCS-stekkers, betekent dat dit netwerk in principe geschikt wordt voor rijders van VW, Audi, Porsche, General Motors, Ford, Mercedes-Benz en BMW. Dit kan een grote doorbraak betekenen voor het ‘elektrificeren’ van het Europese wagenpark. Automobilisten zijn nu vaak nog huiverig over het aanschaffen van een elektrische auto, omdat ze vrezen geen lange afstanden af te kunnen leggen. Tesla-rijders navigeren van Noord-Noorwegen naar Zuid-Spanje, gebruikmakend van het netwerk van 1386 Superchargers. Er is altijd een laadpunt binnen de actieradius van hun auto. Tesla-rijders laden hun auto binnen circa dertig minuten op en hoeven bovendien op een laadstation vrijwel nooit te wachten tot er een oplader vrij is; een Supercharger-station van Tesla heeft gemiddeld acht oplaadpunten. Tesla-topmanagers hebben verklaard dat het eigen netwerk geopend kan worden voor andere merken, mits er een goede overeenkomst met deze bedrijven kan worden gesloten.

Meer informatie: