Headlines | Eindbestemming voor kantoren

door: Madeline Buijs

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
De provincie Utrecht gaat op grote schaal bestemmingsplannen voor nieuw te bouwen kantoren schrappen, zo bericht Het Financieele Dagblad. Hiermee wil de provincie structurele leegstand van bestaande kantoorgebouwen tegengaan. Ondanks het herstel staat immers nog altijd tussen de 10% en de 20% van de kantoren leeg. In totaal wordt drie miljoen vierkante meter aan mogelijke kantoorruimte geschrapt, wat gelijk staat aan zeshonderd voetbalvelden.

Insight:
Jarenlang zijn te veel kantoren gebouwd. In de periode 1990-2008 kwam er jaarlijks 1,5 miljoen vierkante meter kantoor bij, waarbij elke gemeente op eigen houtje plannen maakte. Tijdens de crisis realiseerde de sector zich dat er te veel was gebouwd, waarop de nieuwbouw inzakte tot 200.000 vierkante meter per jaar. Inmiddels loopt de leegstand terug, maar nog steeds staat vijf miljoen vierkante meter kantoor structureel (langer dan drie jaar) leeg. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen vraag is naar nieuwe kantoren. Gewild zijn namelijk die kantoren die duurzaam en relatief klein zijn en die bovendien met het openbaar vervoer goed te bereiken zijn. En dit zijn nu net niet de eigenschappen van kantoren die lang leegstaan.

Meer informatie: