Headlines | CEO-fraude in opkomst

door: Bram van Amerongen

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Foto: Shutterstock

Headline:
Een groep hackers heeft zeker 1300 Nederlandse directeuren in het vizier om in de de val te laten lopen van de zogenoemde ceo-fraude. Dat zegt cybersecuritybedrijf Agari in Het Financieele Dagblad. Bij deze vorm van oplichting ontvangen medewerkers van een bedrijf een niet van echt te onderscheiden e-mail ‘van de baas’ met de opdracht dat ze met spoed geld overmaken naar een bepaalde rekening.

Insight:

Ruim de helft van de mkb-ondernemingen heeft dit jaar te maken gehad met internetcriminaliteit. Dit blijkt uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online onder mkb’ers. Malware (30%), ransomware (17%) en phishing (10%) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime waar mkb-ondernemers door worden getroffen. Daarnaast is zoals gezegd ceo-fraude sterk in opkomst. Kleinere bedrijven maken zich relatief weinig zorgen om hun digitale veiligheid. Ze schatten de kans laag in dat ze getroffen worden. Maar als het wel gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn. Deloitte becijferde de jaarlijkse schade voor het mkb op 1 miljard euro. Volgens het Centraal Planbureau hebben mkb-bedrijven een beveiligingsachterstand op grote bedrijven en lopen ze onnodige risico’s. Het inzetten van ‘ethische’ hackers die met toestemming bij hun opdrachtgever inbreken, kan bedrijven helpen zich te wapenen tegen de risico’s van cybercriminaliteit. Zo kunnen beveiligingslekken ontdekt en verholpen worden voor er schade wordt aangericht.

Meer informatie:
• ABN AMRO-rapport Cybersecurity voor logistiek dienstverleners
• Bram van Amerongen, ABN AMRO sectoranalist, bram.van.amerongen@nl.abnamro.com