Grondstofprijzen krijgen rugsteun in 2019

door: Casper Burgering , Georgette Boele , Hans van Cleef

Het merendeel van de grondstoffenprijzen is aanzienlijk in waarde gedaald dit jaar, terwijl slechts een handvol de trend wist te doorbreken. De gasprijs (zowel Henry Hub als TTF), tarwe en palladium vertoonden de sterkste prijsstijgingen sinds het begin van 2018 en stegen met meer dan 20%. De prijzen voor cacao, maïs en cokeskolen namen ook toe van januari tot nu, maar in een lager tempo. De sterke vraag – fysiek of speculatief – was de belangrijkste reden voor de prijsstijgingen voor deze grondstoffen.

Alle andere grondstoffen daalden in prijs dit jaar. De meeste tegenwind voor grondstoffenprijzen kwam van de handelsspanningen tussen de VS en China en andere macro gerelateerde onzekerheden.

Er was opluchting op veel  grondstoffenmarkten toen Trump en Xi Jinping hun gesprekken met een positievere toon beëindigden. Maar de vaagheid van de gesprekken vervuilde het sentiment weer snel. De grondstofprijzen namen af over de afgelopen weken en het sentiment verslechterde, dankzij onzekerheid over  de handelsoorlog, een mogelijk kleinere productieverlaging van olie door de OPEC-leden, wereldwijde zwakte op aandelenmarkten en de versterking van de US-dollar.

Voor 2019 verwachten we dat de meeste grondstoffenprijzen weer gaan stijgen. Wij denken dat de positieve fundamentele drivers in veel grondstoffenmarkten de prijzen gaan bepalen. Een langzame, maar aanhoudende mondiale economische groei en een verzwakking van de dollar bieden eveneens een solide basis voor hogere prijzen.

Monthly-Commodity-Insights-Dec-2018.pdf (951 KB)
Download