FX Weekly – Onzekerheid houdt nog aan

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Britse pond lager door politieke onzekerheid. ECB laat beleid zoals verwacht ongewijzigd. Zwitserse centrale bank zal haar beleid niet vóór de ECB aanpassen. Norges Bank zal alleen geleidelijk het beleid verkrappen. De Fed is nu aan zet.

181214-FX-Weekly.pdf (54 KB)
Download

Britse pond lager door politieke onzekerheid

Het was een bewogen week voor het VK en het Britse pond. Vanaf het moment dat het duidelijk werd dat de stemming in het parlement over de brexitovereenkomst niet zou doorgaan, ging het pond in de uitverkoop. Dit omdat beleggers erg bezorgd zijn dat het VK de EU verlaat zonder een overeenkomst. Deze bezorgdheid nam toe toen duidelijk werd dat er een motie van wantrouwen was ingediend tegen premier Theresa May. Als gevolg hiervan daalde GBP/USD tot net onder 1,25 en EUR/GBP steeg richting 0,91. Gisterenavond werd duidelijk dat er niet voldoende stemmen waren om premier Theresa May af te zetten. Haar partijleden kunnen niet nog een keer een motie van wantrouwen indienen. Ze moeten eerst een jaar wachten. Premier Theresa May probeerde de EU ervan te overtuigen toch de overeenkomst aan te passen maar ze kwam met lege handen thuis. Ze heeft aangegeven dat voor 11 januari de overeenkomst met de EU alsnog naar het parlement zal gaan voor stemming. Wij denken dat de kans op een brexit zonder overeenkomst juist is afgenomen en de kans op een tweede referendum en het mogelijk bremain is toegenomen. Daarom verwachten we een aanzienlijk herstel van het Britse pond.

ECB laat beleid zoals verwacht ongewijzigd

De ECB liet gisteren haar monetair beleid en de begeleidende verklaring ongewijzigd. Ze paste haar inflatie- en groeivoorspellingen iets naar beneden aan, ze kondigde het einde van het netto-aankoopprogramma aan en gaf meer duidelijkheid over de herbeleggingen. We verwachten dat de ECB haar communicatie en haar voorspellingen in de komende maanden verder zal aanpassen. We denken dat de ECB pas in juni zal aangeven dat ze de rente niet in 2019 zal verhogen. Daarnaast verwachten wij in maart aanpassingen in het TLTRO-programma.  In het vragenuurtje liet ECB-president Mario Draghi weten dat de neerwaartse risico’s zijn toegenomen. Op dit moment ligt EUR/USD onder druk door de ontwikkelingen in het VK. Als de situatie daar iets kalmeert, zal EUR/USD opveren.

Zwitserse centrale bank zal haar beleid niet vóór de ECB aanpassen

De Zwitserse centrale bank (SNB) liet haar monetair beleid gisteren ongewijzigd zoals verwacht. Wel gaf ze aan dat ze actief blijft op de valutamarkt. Ze is van mening dat de frank duur is. Met de negatieve rente en mogelijk met valuta-interventies probeert de SNB de frank minder aantrekkelijk te maken, waardoor de munt minder zal stijgen. Ze heeft haar inflatieprognoses voor 2019 en 2020 naar beneden bijgesteld. Hierdoor is de kans afgenomen dat de Zwitserse centrale bank vóór 2020 de rente zal verhogen. Wij blijven van mening dat er vóór 2020 geen renteverhoging zal plaatsvinden. De economie doet het goed en zal het waarschijnlijk goed blijven doen in de komende kwartalen. Maar het momentum kan iets afnemen. Wij zijn van mening dat de Zwitserse frank in waarde zal dalen. De frank is vooral in waarde gestegen door de onzekerheid omtrent de brexit, de spanningen tussen de VS en China en de nervositeit op de aandelenmarkten. We denken dat als de onzekerheid over de brexit afneemt, EUR/CHF aanzienlijk kan herstellen omdat er dan minder safe-haven-vraag voor de frank is. Verder lijkt het erop dat EUR/CHF een iets hogere bodem heeft gezet dan in september. Mocht dit zo zijn dan kan EUR/CHF nu weer richting de 1,15 stijgen op korte termijn.

Norges Bank zal alleen geleidelijk het beleid verkrappen

De Noorse centrale bank (Norges Bank) liet ook haar rente gisteren ongewijzigd. De Norges Bank had haar rente in september al verhoogd en kijkt de situatie nu even aan. Ze geeft er de voorkeur aan om de rente in een geleidelijk tempo te verhogen. De volgende renteverhoging zal waarschijnlijk in maart van 2019 plaatsvinden. Sinds begin oktober is de Noorse kroon gedaald door de scherpe daling van de olieprijzen. Door deze daling zijn beleggers minder optimistisch geworden over de Noorse economie en ze hebben hun verwachtingen omtrent de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. Wij blijven positief over de Noorse kroon. Onze olieanalist verwacht een herstel van olieprijzen en we verwachten meer renteverhogingen door de Noorse centrale bank. Onze prognose voor EUR/NOK voor eind 2019 is 8,6.

De Fed is nu aan zet

Volgende week zal de Amerikaanse centrale bank beslissen over haar monetair beleid. Sinds een paar weken hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. De aanleiding was een uitspraak van Fed-voorzitter Jerome Powell en zwakte op aandelenmarkten. We verwachten een renteverhoging van 25 bp volgende week en nog eentje ergens in 2019. De inflatiecijfers eerder deze week geven de Fed ruimte om de gezamenlijke individuele vooruitzichten voor de beleidsrente naar beneden bij te stellen. Hierdoor zou de dollar omlaag moeten gaan. Dit zal echter alleen gebeuren als de financiële markten wat kalmer worden.