FX Weekly – Hogere beleidsrente in de VS en in Zweden

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Fed verhoogt de rente met 25 bp maar valutamarkten zijn teleurgesteld. Beleggers passen hun verwachtingen voor de Amerikaanse economie naar beneden aan. ·         Riksbank verrast vriend en vijand met een renteverhoging. Dit is de laatste FX weekly van 2018. Wij wensen jullie fijne feestdagen en een goed uiteinde.

181220-FX-Weekly-1.pdf (53 KB)
Download

Beleggers passen hun verwachtingen voor de VS naar beneden aan

De Amerikaanse centrale bank – de Fed – maakte gisteren haar rentebesluit bekend. Ze verhoogde de bandbreedte van haar beleidsrente met 25 bp naar 2,25 – 2,50%. Dit was zoals verwacht. Daarnaast waren er enkele  aanpassingen in de begeleidende verklaring. Ten eerste laten de individuele voorspellingen van de afzonderlijke beleidsfunctionarissen (dots-plot) zien dat de rente volgend jaar nog tweemaal verhoogd zou kunnen worden. Dit waren eerder drie renteverhogingen van 25 bp. Ten tweede lijkt de Fed nu aan te geven dat de renteverhogingen het einde naderen. Ten derde verlaagde de Fed de prognose van het renteniveau dat de economie noch stimuleert, noch afremt (de neutral rate). Fedvoorzitter Powell gaf duidelijk aan dat elke toekomstige renteverhoging afhankelijk van nieuwe macro-economische cijfers.

Na het besluit herstelde de dollar iets omdat beleggers hadden verwacht dat de Fed nog minder verkrappingsgezind zou klinken. De dollar gaf echter een deel van de winst versus de euro weer prijs omdat beleggers nu ook bezorgd zijn over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie en het effect van de lagere aandelenmarkten op de economie. Beleggers lijken van mening te zijn dat lagere aandelenmarkten negatief door zullen werken op de Amerikaanse economie en dat mogelijk twee renteverhogingen volgend jaar teveel is. Het verslechterde beleggerssentiment en de lagere aandelenmarkten hebben de mondiale safe-haven-valuta, de yen, steun gegeven. EUR/USD beweegt zich op het moment binnen een krappe bandbreedte. Dit komt doordat niet alleen de euro uit de gratie is (door de zwakkere macro-economische cijfers en brexitonzekerheid) maar ook de dollar, vanwege minder gunstige vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en lagere aandelenmarkten. Mocht de brexitonzekerheid wegvallen dan zullen het Britse pond maar ook de euro aanzienlijk stijgen ten opzichte van de dollar.

Riksbank verrast vriend en vijand

De Riksbank heeft vandaag vriend en vijand verrast door de beleidsrente (repo rate) met 25 bp naar -0.25% te verhogen. Dit is ver voordat de ECB haar rente gaat verhogen. De begeleidende verklaring gaf aan dat de economie sterk is en de omstandigheden goed blijven voor een inflatietempo dichtbij de doelstelling. De volgende renteverhoging zal waarschijnlijk plaatsvinden in de tweede helft van 2019. De prognoses van de Riksbank laten een renteverhoging van 25 bp in 2019 en twee stapjes van 25 bp in zowel 2020 als 2021 zien. De renteverhoging vandaag kwam als een complete verrassing. Wij hadden verwacht dat de Riksbank pas volgend jaar de rente met twee stapjes van 25 bp zou verhogen. De eerste renteverhoging is dus eerder gekomen dan we hadden verwacht. De tweede renteverhoging en ook de vooruitzichten voor 2020 komen overeen met onze eigen voorspellingen. De Zweedse kroon steeg na het bekend worden van de renteverhoging. Maar de stijging van de kroon is wat teleurstellend te noemen. Dit komt waarschijnlijk omdat de Riksbank in haar monetaire beleidsrapport nu aangeeft dat er voor de periode 2019-2021 minder renteverhogingen in het vat zitten. Daar komt bij dat zwakte op aandelenmarkten over het algemeen negatief doorwerkt op cyclische valuta’s zoals de Zweedse kroon. Wij houden vast aan de onze voorspellingen voor EUR/SEK eind 2019 en 2020 van 9,6 en 9,0.