Tussentijdse verkiezingen plaveien de weg voor vertraging in de VS

door: Bill Diviney

VS Macro: Gevolgen van tussentijdse verkiezingen voor groei, Fed en markten
De Democraten hebben het nu voor het zeggen in het Huis van Afgevaardigden, maar de Republikeinen behouden de meerderheid in de Senaat: hiermee hebben de tussentijdse verkiezingen (midterms) de uitslag gekregen die wij en de markten hadden voorzien. Deze uitslag plaveit de weg voor de groeivertraging van de Amerikaanse economie die al enige tijd ons basisscenario is. Met een geannualiseerde groei van 3% – 4% draait de economie op dit moment op volle toeren. De groei ligt ook ruim boven het potentiële niveau dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) raamt op 1,8%. We verwachten dat vanaf begin volgend jaar het momentum afzwakt, vooral door de vertraging van de investeringsactiviteit. Dankzij de toename van de overheidsbestedingen zal de economie waarschijnlijk nog wel even in een tempo blijven groeien dat iets boven het boventrendmatige niveau ligt, maar in het vierde kwartaal van 2019 daalt de geannualiseerde groei naar verwachting tot onder 2%. Dit gematigde groeitempo houdt ook in 2020 aan, doordat de budgettaire stimulering afneemt. Het belangrijkste risicoscenario was dat de Republikeinen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat de meerderheid zouden behouden. In dat geval zou de budgettaire stimulering waarschijnlijk worden voortgezet en zou de huidige conjunctuurcyclus nog wat verder worden opgerekt. Nu de Democraten de regie in het Huis van Afgevaardigden in handen hebben, wordt het naar onze mening veel lastiger voor de president om nieuwe ingrijpende belastingmaatregelen of uitgaven door te drukken. De Democraten zullen investeringen in de infrastructuur wellicht steunen, maar we vermoeden dat eventuele initiatieven aan dit front zo budgettair neutraal als mogelijk moeten zijn. De Democraten willen immers vermijden dat ze de kansen van Trump bij de presidentverkiezingen van 2020 vergroten.

Omdat het groeimomentum in de loop van 2019 afzwakt en de voorlopende indicatoren volgend jaar vermoedelijk duiden op een verdere vertraging in 2020, verwachten we dat de Federal Reserve na juni een pauze inlast in haar verkrappingscyclus. De rente zal volgend jaar dus één keer minder worden verhoogd dan de nu voorziene drie stappen op basis van de ‘dot plot’ van het FOMC (de grafiek in het informatiemateriaal van het beleidscomité van de Federal Reserve die de renteverwachtingen van de individuele leden aangeeft). We verwachten dan ook dat de obligatiemarkten in de eerste helft van 2019 het einde van de renteverhogingscyclus gaan inprijzen. De tweejaarsrente bereikt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 de hoogste stand op 2,95%. De tienjaarsrente is het hoogtepunt volgens ons al gepasseerd en komt in het tweede kwartaal van 2019 weer onder 3,00%. (Bill Diviney)