Prijzen van politiek gevoelige grondstoffen jojoën

door: Casper Burgering , Hans van Cleef , Georgette Boele

De prijzen van olie en industriële metalen stonden de afgelopen drie maanden onder druk. Vooral nikkel en olie kende een sterke prijsdaling. De prijzen van palladium en cokeskolen stegen sterk de afgelopen drie maanden.
Politiek gevoelige grondstoffen – vooral die gevoelig zijn voor de handelsspanningen tussen de VS en China – reageren snel op nieuws over de op handen zijnde handelsoorlog. Vooral prijzen voor industriële metalen (aluminium, koper, staal), edelmetalen (goud, zilver, platina, palladium) en agrarische grondstoffen (tarwe, maïs, soja) hebben de neiging om sterk op handelsnieuws te reageren met een hogere prijsvolatiliteit tot gevolg. Wij denken dat zodra de onrust afneemt, de positieve fundamentele krachten in de meeste grondstoffenmarkten de prijstrends gaan domineren.

De kansen op een handelsovereenkomst op de korte termijn tussen de VS en China lijken echter gering. Dit betekent dat de VS haar antidumpinghandelsbeleid zullen voortzetten en dat zij in de toekomst strikter handelsgerelateerd beleid zullen implementeren. Hierdoor zouden opgelegde tarieven op 1 januari 2019 kunnen oplopen tot 25%, waardoor de wereldwijde toeleveringsketens aanzienlijk worden beïnvloed. Om negatieve gevolgen voor de economie tegen te gaan, verwachten wij dat China meer economische stimulus zal introduceren. In de tussentijd is de hoop gevestigd op de G20-top eind november. Tijdens deze top zullen Trump en Xi Jinping hoogstwaarschijnlijk gesprekken voeren. Tot die tijd zal onzekerheid de grondstofprijzen blijven dicteren.

Monthly-Commodity-Insights-Nov-2018.pdf (1 MB)
Download