FX Weekly – Het pond lager door Brexit-perikelen

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Van conceptovereenkomst tot politieke chaos. Het Britse pond daalt door politieke onzekerheid. EUR/USD zakt door 1,1301.

181115-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Van conceptovereenkomst tot politieke chaos

November was tot afgelopen dinsdag een goede maand voor het Britse pond. EUR/GBP daalde tot bijna 0,8650. Dit was het hoogste punt van het pond ten opzichte van de euro sinds april; niet alleen doordat beleggers zo positief waren over een mogelijke overeenkomst tussen het VK en EU, maar ook omdat de euro onder druk lag. Het pond deed het ook goed ten opzichte van de dollar, de Zwitserse frank en de Japanse yen. Op dinsdag werd bekend dat het VK en de EU tot een conceptovereenkomst waren gekomen. Tot grote verrassing steeg het pond nauwelijks. Dit was een mooi voorbeeld van “buy-the-rumour, sell-the-fact” reactie. In het kort komt het erop neer dat beleggers al anticipeerden op een overeenkomst, waardoor het nieuws zelf geen nieuws meer was. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met het Britse pond. Dit kwam doordat na de conceptovereenkomst een aantal ministers opstapten. De kans dat de huidige conceptovereenkomst door het parlement komt is dus afgenomen. Verder is de kans dat er een motie van wantrouwen komt tegen premier Theresa May alleen maar toegenomen. Mocht deze motie van wantrouwen er niet komen dan gaat de conceptovereenkomst naar de EU summit eind november om te worden goedgekeurd. In december zal het Britse parlement hierover stemmen. Op korte termijn zal het nog onzeker blijven en dat zal zijn weerslag hebben op het pond.

EUR/USD zakt door 1,1301

Sinds eind vorige week is het beleggerssentiment richting de Amerikaanse dollar verbeterd. Dit komt voornamelijk doordat

–       de Amerikaanse economie het goed blijft doen,

–       de Fed van mening blijft dat er meer renteverhogingen nodig zijn en dat

–       de politieke onzekerheid is afgenomen, doordat de tussentijdse verkiezingen voorbij zijn.

Daarentegen is het politieke risico in europa en het VK niet afgenomen. De Italiaanse begrotingsperikelingen blijven een aandachtspunt net zoals Brexit. Dus de Amerikaanse dollar kreeg de voorkeur van de twijfel. Als gevolg hiervan zakte EUR/USD onder het steunniveau (vorige bodem) van 1,1301. EUR/USD daalde tot 1,1216 voor de aankondiging van de conceptovereenkomst tussen het VK en de EU. De euro profiteerde hiervan, maar de toegenomen politieke onzekerheid in het VK zorgde voor neerwaarts druk op het pond maar ook op de euro.

We denken dat euro-zwakte van tijdelijke aard is. Op dit moment ziet het er heel rooskleurig uit voor de dollar. Maar als straks de Amerikaanse macro-economische cijfers minder overtuigend zijn, dan kan de dollar gaan dalen. We handhaven dus onze eindejaarsvoorspelling van 1,15.