FX Weekly – Herstel gaat nog even door

door: Georgette Boele

In deze publicatie: EUR/USD daalde deze week tot 1,1302 maar is sindsdien wat hersteld. GBP herstelde mede dankzij positiever Brexit-nieuws en Nieuw-Zeelandse dollar zat ook in de lift. We verwachten een verder herstel van de euro, GBP en NZD.

181101-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Nog een bodem in de lage 1,13

Deze week werd duidelijk dat de BBP-groei van de eurozone in het derde kwartaal zwakker was dan verwacht. Diverse ECB-vertegenwoordigers gaven echter aan niet teveel in deze cijfers te lezen. Met andere woorden: ze zijn ervan overtuigd dat de zwakte in bepaalde sectoren van de economie vooral tijdelijk van aard is. Dit is in lijn met wat Mario Draghi vorige week tijdens het vragenuurtje na de ECB-persconferentie zei. Het zwakkere BBP-cijfer zorgde voor een zwakkere euro. Daarnaast waren beleggers nog steeds bezorgd over de patstelling tussen Italië en Europa over de Italiaanse begroting van 2019. EUR/USD daalde tot 1,1302 (maar net boven het vorige dieptepunt van 1,1301). Sindsdien is het beleggerssentiment iets verbeterd. Dit vertaalde zich in een kleiner renteverschil tussen Italiaanse en Duitse tienjaarsstaatsobligaties en een herstel van de EUR/USD. Het lijkt erop dat het niveau van 1,1300 van EUR/USD op dit moment moeilijk is te doorbreken. We gaan ervan uit dat de koers van EUR/USD nu richting 1,15 kan herstellen. Eventueel zwakker dan verwachte Amerikaanse macro-economische cijfers zullen dit proces versnellen, net als minder bezorgdheid over het Italiaanse budget. Beleggers zitten net-short in euro’s, maar deze posities zijn niet erg groot. We handhaven onze EUR/USD voorspelling voor het einde van 2018 op 1,15.

Herstel van het pond

Het pond wordt continu heen en weer geslingerd door nieuws over Brexit. Dit zal voorlopig nog even doorgaan. Hoop dat het VK en Europa dichter tot elkaar komen, heeft deze week gezorgd voor een herstel van het pond. Het heeft er de schijn van dat GBP/USD een technische dubbele bodem heeft bereikt en de koers zou weer boven de 1,30 kunnen stijgen. Beleggers zijn nog steeds aanzienlijk net-short in sterling. Dit houdt in dat positief Brexit-nieuws waarschijnlijk meer effect heeft op de koers dan negatief Brexit-nieuws. De Bank of England liet vandaag de rente zoals verwacht ongewijzigd met een stemming van 9-0. De begeleidende verklaring gaf aan dat de beleidsrente in de komende jaren geleidelijk kan worden verhoogd.

We verwachten geen renteverhoging dit jaar maar één stapje van 25 bp volgend jaar. Verder verwachten we een verder herstel van het pond.

Herstel van Nieuw-Zeelandse dollar zet door

De Nieuw-Zeelandse dollar deed het deze week weer goed. We denken dat al het negatieve nieuws in de koers verwerkt zit. Beleggers hebben gezamenlijk een heel grote net-short-positie in de Nieuw-Zeelandse dollar; een van de grootste positie sinds deze data beschikbaar zijn. We denken dat de zwakte van de munt voorbij is en dat beleggers deze posities van de hand zullen doen. Als gevolg hiervan zal het herstel doorgaan.