FX Weekly – Duidelijke richting ontbreekt

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Onzekerheid over brexit blijft en daardoor is het Britse pond relatief zwak. Door conflicterende signalen geen duidelijke richting EUR/USD. We verwachten opnieuw een stijging richting 1,15 volgende week.

181123-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Door onzekerheid over brexit blijft het pond relatief zwak

Deze week was er geen duidelijke richting te bespeuren bij het relatief zwakke Britse pond. Dit komt doordat er aan de ene kant niet het benodigde aantal van 48 stemmen was om een motie van wantrouwen tegen premier May in te dienen. Aan de andere kant zal op de EU-top van 25 november de meerderheid van de 27 lidstaten akkoord moeten gaan met de overeenkomst tussen de EU en het VK die er nu ligt. Mochten ze inderdaad akkoord gaan dan zal deze overeenkomst ook nog door het Britse parlement moeten. Kortom de brexitonzekerheid houdt nog even aan en beleggers willen vooral niet te vroeg juichen. Totdat het Britse parlement over de overeenkomst heeft gestemd zal het pond volatiel en waarschijnlijk relatief zwak blijven. De laatste peilingen geven aan dat premier May niet voldoende stemmen heeft om de overeenkomst door het Britse parlement te krijgen. Als zowel de EU als het Britse parlement akkoord gaat, zal het Britse pond aanzienlijk stijgen. EUR/GBP zal dan terugvallen naar 0,86 en GBP/USD zal dan stijgen richting de 1,34. Speculatieve beleggers hebben nog steeds grote net-short-posities in het pond. Deze zullen gesloten worden als het Britse parlement akkoord gaat. Mocht het Britse parlement niet akkoord gaan met de overeenkomst dan zal het pond dalen. Een beweging in EUR/GBP richting 0,92 en GBP/USD naar 1,25 is dan waarschijnlijk.

Door conflicterende signalen geen duidelijke richting bij EUR/USD

Bij EUR/USD ontbreekt een duidelijke richting. Aan de ene kant zorgde zwakte op aandelenmarkten voor wat safe-haven-vraag voor de dollar en de yen. De stijging van de dollar is echter iets getemperd doordat financiële markten de verwachtingen voor de Fed neerwaarts hebben aangepast. Aan de andere kant zorgt de onzekerheid omtrent brexit voor wat druk op de euro. Deze week steeg EUR/USD naar 1,1466 en bereikte een piek onder de 1,15. Op dit moment zijn beleggers aan het onderzoeken hoe ver ze de EUR/USD zouden kunnen laten verzwakken. Volgende week staan de notulen van de vorige Fed-vergadering op de agenda, zal een aantal belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers worden gepubliceerd en zullen Fed-bestuurders (waaronder Fed-voorzitter Jerome Powell) spreken. Zwakkere cijfers maar ook minder verkrappingsgezind commentaar van Fed-bestuurders zal EUR/USD waarschijnlijk richting onze eindejaarsprognose van 1,15 duwen. Daarnaast worden ook de toespraken van ECB-president Mario Draghi nauwlettend in de gaten gehouden.