FX Weekly – Dollar in het middelpunt

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zijn nu achter de rug en de Fed-vergadering van november ook. We verwachten een herstel van EUR/USD richting 1,15 als gevolg van een verbetering van het beleggerssentiment, minder optimisme over de VS en technische factoren.

181109-FX-Weekly-1.pdf (50 KB)
Download

Amerikaanse tussentijdse verkiezingen nu achter de rug …

Aan het begin van de week voor de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen steeg de dollar. Dit was omdat de kans was afgenomen dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden over zouden nemen van de Republikeinen. Mochten de Republikeinen zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behouden dan was de kans aanzienlijk dat president Trump de economie opnieuw zou stimuleren ten koste van een groter overheidstekort. De Democraten verdienden voldoende zetels om de leiding in het Huis van Afgevaardigden over te nemen, zoals we hadden verwacht. Als gevolg hiervan daalde de dollar weer.

… en de Fed-vergadering van november ook

Deze week was de uitkomst van de Fed-vergadering op donderdagavond. Voorafgaand aan de uitkomst van deze vergadering herstelde de dollar wat. Dit is niet ongebruikelijk. Over het algemeen zijn de valutamarkten kalm voor de Fed-vergadering. Er kan echter een voorkeur voor een richting in de markt zitten, die over het algemeen afhangt van het beleid van de Fed. Op dit moment verkrapt de Fed haar monetair beleid en dus dan kan de dollar iets stijgen voor de uitkomst, terwijl als de Fed in een fase zit van monetaire verruiming de dollar iets onder druk kan liggen. Zoals verwacht liet de Fed haar beleid ongewijzigd. Wel gaf ze aan de rente in geleidelijke stapjes te zullen verhogen. Dit was in lijn met de verwachting op de financiële markten. Wij verwachten een 25 bp renteverhoging in december dit jaar, en ook in maart en in juni volgend jaar. Na de uitkomst steeg de dollar iets, mede omdat het beleggersklimaat verslechterde. Beleggers zijn nu meer bezorgd over de staat van de Chinese economie.

Volgende week zullen belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers gepubliceerd worden zoals de consumptieprijsinflatie en detailhandelsverkopen. Mochten deze cijfers lager zijn dan verwacht dan kan de dollar terrein prijs geven. Over het algemeen verwachten dat EUR/USD weer richting 1,15 zal stijgen. Een verbetering van het beleggerssentiment, minder optimisme over de VS en technische factoren zijn de belangrijkste redenen hiervoor. We handhaven onze eindejaarsprognose van 1,15 voor EUR/USD.