OPEC is opnieuw aan zet

door: Hans van Cleef

De olieprijzen worden al enkele weken geteisterd door een dramatische uitverkoop.

 

OPEC-leden (voornamelijk Saoedi-Arabië) hebben signalen gegeven die duiden op een verandering in het OPEC-beleid. Er is een productievermindering nodig om de markt in balans te brengen (lees, prijzen hoger niveau tillen). Aan de andere kant pleit de Amerikaanse president Trump voor meer productie om aan de vraag te voldoen en de prijzen nog verder te verlagen. Deze opmerkingen neutraliseren elkaar. Marktpartijen blijken gevoelig voor beide argumenten. In de onderstaande grafiek is te zien dat de markten de onderste band van het opwaartse trendkanaal aan het testen zijn. Op dit moment resulteert dit in min of meer zijwaartse handel net boven de dieptepunten die half november zijn gerealiseerd.

Beleggers die bearish zijn kijken naar de stijging van de Amerikaanse voorraden en naar de oproep van de OPEC om op korte termijn minder te produceren. Beide duiden op een overaanbod op korte termijn. Dit zou lagere olieprijzen rechtvaardigen. De Bulls in de markt kijken meer naar de waarschuwingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) voor een gebrek aan investeringen in de sector, de lage OPEC-reservecapaciteit en de verwachte voortdurende stijging van de wereldwijde vraag. Deze onzekerheid op de oliemarkten, maar zeker ook het negatieve sentiment op de aandelenmarkten, zorgde voor een sterke uitverkoop in speculatieve longposities. Tegelijk werden de shortposities verhoogd, maar niet te veel.

Netto posities van uitstaande contracten

Bron: Bloomberg

De komende OPEC-bijeenkomst op 6 december zal cruciaal zijn voor de olieprijsrichting in 2019. Hoewel de OPEC hint op een lagere olieproductie, kan dit een ‘voorwaartse begeleiding’ blijken te zijn om aan de markt duidelijk te maken dat zij niet gediend is van de huidige lage olieprijzen. De vraag is of ze de productie daadwerkelijk willen verminderen, vooral omdat Rusland daar geen voorstander van is. Vasthouden aan de oorspronkelijke overeenkomst van een productieverlaging van 1,2 mb / d kan mogelijk voldoende zijn om de markt te stabiliseren. Daarnaast, als we kijken naar de productieprognose voor 2019, dan is er beperkt ruimte voor meer productiegroei. Feitelijk kan er in de loop van 2019 al een tekort ontstaan. Het zal daardoor een uitdaging zijn om tegemoet te komen aan de voortdurende toename van de wereldwijde vraag naar olie. Zelfs als de Iran-sancties slechts een beperkt effect hebben en de extra Amerikaanse olievoorziening alsnog een weg zou vinden naar de mondiale markten. Dit laatste wordt echter niet verwacht. De Iraanse export zal ondanks vrijstellingen dalen. En ook de knelpunten in de Amerikaanse infrastructuur zullen niet vóór het einde van 2019 worden opgelost.

Het sentiment op korte termijn is dus duidelijk negatief. De komende weken gaan we door met het testen van de dieptepunten binnen een kleiner zijwaarts handelsbereik. Onze olieprijsramingen liggen onder het vergrootglas. Aanpassen van de visie op het moment dat het mes nog valt is niet verstandig. Wij geloven in het scenario dat olieprijzen zullen herstellen. Maar de definitieve richting aan het einde van het jaar en in 2019 ligt voor een belangrijk deel in handen van het OPEC-beleid.