FX Weekly – EUR/USD weer rond de 1,15

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De bezorgdheid over de doelstelling van het Italiaans begrotingstekort van 2019 zorgt voor een lagere euro. Sterke Amerikaanse macro-economische cijfers en een meer verkrappingsgezinde Fed duwen de tienjaarsrente en de dollar omhoog. Als de Amerikaanse macro-cijfers sterk blijven zal de dollar nog verder stijgen. Maar we verwachten dat EUR/USD niet onder de 1,1301 zal zakken. Hogere olieprijs geeft steun aan valuta’s van olie-exporterende landen.

181004-FX-Weekly-1.pdf (50 KB)
Download

Van een eurobeweging naar een dollarbeweging

Aan het begin van de week steeg het renteverschil tussen tienjaars Italiaanse en Duitse staatobligaties tot bijna 300 bp. Dit was negatief voor de euro ten opzichte van een mandje van valuta’s. Daarna werden beleggers iets minder nerveus over de begrotingsperikelen van Italië. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties nam iets af en dit gaf tijdelijk steun aan de euro ten opzichte van de dollar.

Woensdag waren de Amerikaanse macro-economische cijfers sterker dan verwacht. Daarnaast was het commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell verkrappings-gezinder dan verwacht. Als gevolg van deze ontwikkelingen en de hogere olieprijs stegen de rentes op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties en kreeg de dollar een duwtje in de rug. EUR/USD is gedaald tot onder 1,15. Vandaag en morgen zullen er nog meer belangrijke Amerikaanse cijfers worden gepubliceerd; vooral de loonstijging en de andere details van het banenrapport zijn van belang. Volgende week staan er veel Fed-sprekers op de agenda en zullen inflatiecijfers gepubliceerd worden. Als deze cijfers beter zijn dan verwacht, zou de dollar op korte termijn nog iets verder kunnen stijgen. We verwachten echter dat EUR/USD niet onder de 1,1301 zal zakken (vorige bodem).

Hogere olieprijs geeft steun aan valuta’s van olie-exporterende landen

Sinds 16 augustus is de olieprijs met ongeveer 20% gestegen. Dit zou goed nieuws moeten zijn voor de valuta’s van olie-exporterende landen. Deze valuta’s zijn over het algemeen ook gestegen. Maar de stijging was relatief klein; tussen de 1 en 3%. Wat is de reden hiervoor? Ten eerste hebben politieke ontwikkelingen zoals mogelijke sancties voor Rusland en handelsspanningen tussen de VS en China ervoor gezorgd dat beleggers voorzichtiger zijn. Ten tweede is de Amerikaanse centrale bank al een tijdje bezig met het verhogen van de beleidsrente. Dit heeft ze in een sneller tempo gedaan dan de meeste andere centrale banken. Hierdoor, doet de dollar ook ten opzichte van valuta’s van olie-exporterende landen het relatief goed.

De Noorse centrale bank is net begonnen met het verhogen van de rente en zal hiermee voorlopig nog even door gaan. De economische fundamenten van de Noorse economie zijn bovendien sterk. Daarom verwachten we dat de vooruitzichten voor de Noorse kroon dit jaar en volgend jaar positief blijven. Dit jaar zal de kroon het beter doen ten opzichte van de euro dan ten opzichte van de dollar. De vooruitzichten voor de Canadese dollar zijn ook goed. We verwachten dat de Bank of Canada voor het einde van 2019 nog driemaal de rente met stapjes van 25 bp zal verhogen; net zoveel als de Fed. Daar komt bij dat onze olie-analist verwacht dat de olieprijs nog iets zou kunnen stijgen. Dit zal ook een steuntje in de rug geven voor de Canadese dollar.