FX Weekly – Sentiment slaat om

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Beleggers zijn vooral bezorgd en dat geeft de dollar steun. Het commentaar van ECB-beleidsmakers zet de euro ook onder druk. Desondanks verwachten we dat EUR/USD niet onder 1,1301 zal zakken. Eindelijk herstel van de Nieuw-Zeelandse dollar.

181019-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Beleggers zijn vooral bezorgd

Deze week speelden verschillende ontwikkelingen een rol op de valutamarkten. Ten eerste is de nervositeit over de Italiaanse begroting verder toegenomen. De standpunten van de Europese Commissie en Italië liggen ver uit elkaar. Dit zorgde ervoor dat het verschil tussen het tienjaarsrendement op Italiaanse en Duitse staatsobligaties verder toenam en de euro daalde.

Ten tweede zijn beleggers bezorgd over de staat van de Chinese economie en over de mogelijkheid dat de Chinese autoriteiten misschien de yuan verder laten verzwakken. Hierdoor zou het handelsconflict tussen de VS en China verder kunnen oplopen. Wij denken dat de Chinese autoriteiten zich wel twee keer zullen bedenken om de USD/CNY boven het niveau van 7,0 te laten stijgen. Ze zouden zich niet alleen de woede van de VS op de hals kunnen halen maar het zou ook kunnen leiden tot kapitaaluitstroom.

Ten derde hebben de spanningen tussen de VS en Saudi-Arabië ook gezorgd voor een verslechtering van het sentiment op de financiële markten.

Ten vierde wijzen uitspraken van ECB-hoofdeconoom Peter Praet en Olli Rehn van de ECB in de richting van een ECB-renteverhoging in het vierde kwartaal van 2019 (ons basisscenario is december 2019). Tot dusver was de markt van mening dat de renteverhoging rond de zomer van 2019 zou komen.

Kortom, er zijn weer voldoende ontwikkelingen om bezorgd over te zijn. Als gevolg van deze ontwikkelingen hebben de Amerikaanse dollar en de Japanse yen het relatief goed gedaan en is EUR/USD weer onder de 1,15 gezakt. We houden vast aan onze visie dat het valutapaar niet onder 1,1301 zal zakken, tenzij bezorgdheid over een nieuwe eurozonecrisis weer de kop op gaat steken. Dit is niet ons basisscenario.

Eindelijk herstel van Nieuw-Zeelandse dollar

Een tijdje geleden gaf de centrale bank van Nieuw-Zeeland aan dat ze de rente voor een lange tijd niet zal verhogen. Als gevolg hiervan haalden wij onze verwachte renteverhogingen voor 2019 uit onze voorspellingen. NZD/USD bereikte een piek op 25 januari 2018. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan en verloor de koers meer dan 10% van zijn waarde. Op dit moment hebben speculanten een recordaantal aan net-short posities in Nieuw-Zeelandse dollar (tot vorige week dinsdag). Sinds 9 oktober lijkt het tij echter te zijn gekeerd. Op 15 oktober werd bekend dat de inflatiecijfers voor het derde kwartaal hoger waren dan verwacht. Hierdoor zijn de verwachtingen over een mogelijke renteverlaging afgenomen en is de NZD/USD verder hersteld. We denken dat NZD/USD het dieptepunt heeft gehad en verder zal herstellen. Mochten de macro-economische cijfers meevallen dan zullen speculanten waarschijnlijk hun grote net-short posities afbouwen. Als gevolg hiervoor kan NZD/USD een extra duw in de rug krijgen.