Flinke groei in eerste helft van het jaar voor Leisure

door: Sonny Duijn

De groei van het besteedbaar inkomen van consumenten legt de sector Leisure geen windeieren. Zo wist de Fastfood-branche een groei van 9% te realiseren in omzet en groeiden restaurants met 7% in omzet in de eerste helft van 2018, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de groei van het toerisme helpt de sector; in 2018 groeide het aantal overnachtingen in logies-accommodaties verder door.

Meer informatie over de economie en de sector Leisure is te vinden in de Stand van de Leisure van de maand oktober:

Stand-van-Leisure-oktober-2018-1.pdf (1 MB)
Download

De provincie Groningen viel op, met een stijging van 22% van het aantal overnachtingen in logies accommodaties. Bijvoorbeeld vanuit eigen land en vanuit Duitsland was sprake van een sterke stijging daar. In Flevoland was juist een daling, hoewel het aantal overnachtingen van Britse toeristen daar wel toenam.

In totaal bedroeg de stijging van het aantal overnachtingen in logies-accomodaties 5,4%, waarbij de groei vooral van overnachtingen door buitenlandse toeristen kwam. Lokaal is dat beeld soms anders; zo steeg in de Amsterdamse hotels vooral het toerisme uit Nederland.

Groei voor diverse Leisure-branches

De Leisure-sector profiteert ook duidelijk van de positieve economische omstandigheden en daarbij de groei van de buitenshuisconsumptie. Zo nam de omzet in bijvoorbeeld de fastfood-sector, onder restaurants en in de Travel-sector flink toe in de eerste helft van 2018. Het ondernemersvertrouwen in de horeca steeg iets, maar ligt wel op een lager niveau dan in 2017.

Het gestegen aanbod de afgelopen jaren op diverse plekken maakt dat ook in deze hoogconjunctuur, ondernemingen niet zonder meer groei laten zien. Bovendien zijn er verschillen per branche. Zo groeien drinkcafés relatief langzaam binnen de sector. Zij hebben de afgelopen jaren onder meer last gehad van de gedaalde alcoholconsumptie en de groeiende behoefte aan cafés waar je ook kunt eten.