FX Weekly – ECB, Riksbank en Norges Bank laten beleid ongewijzigd

door: Georgette Boele

In deze publicatie: ECB laat beleid ongewijzigd zoals verwacht. Langzaam maar zeker komt in Zweden de eerste renteverhoging in zicht. Norges Bank zal alleen geleidelijk het beleid verkrappen.

181025-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

ECB laat beleid zoals verwacht ongewijzigd

Deze week daalde de EUR/USD weer onder het niveau van 1,15. De belangrijkste oorzaak is de patstelling tussen Italië en Europa over het Italiaanse budget van 2019. De ECB liet haar monetair beleid en de begeleidende verklaring ongewijzigd. In het vragenuurtje liet ECB-president Mario Draghi weten dat hij vertrouwen heeft dat Europa en Italië nader tot elkaar komen op het gebied van het Italiaanse budget. Verder zei hij dat de oplopende loonstijging niet tijdelijk van aard is en dat de ECB geen reden heeft om aan inflatie te twijfelen. In het kort komt het erop neer dat het commentaar van Mario Draghi neutraal was en hij minder nadruk wilde leggen op de neerwaartse risico’s. Dit gaf tijdelijk steun aan de euro. Na het vragenuurtje was EUR/USD echter weer lager dan voordat het vragenuurtje begon. Het lijkt erop dat beleggers het commentaar van Mario Draghi in twijfel trekken en dat zij negatiever zijn over de vooruitzichten voor de eurozone-economie. We houden vast aan onze visie dat het valutapaar niet onder 1,1301 zal zakken tenzij de bezorgdheid over een nieuwe eurozonecrisis weer de kop op gaat steken. Dit is niet ons basisscenario. Onze eindejaarsprognose van EUR/USD is 1,15.

Langzaam maar zeker komt in Zweden de eerste renteverhoging in zicht

De Zweeds centrale bank (Riksbank) liet haar beleidsrente staan op -0.5%. Het begin van een cyclus van renteverhogingen komt steeds dichterbij. De Riksbank gaf aan dat de rente mogelijk verhoogd zal worden tijdens de vergadering van december of die van februari.  Een deel van de markt had gehoopt dat de Riksbank een signaal af zou geven de rente te zullen verhogen in december. Ze laat het nu in het midden of het december of februari wordt. De Riksbank kennende zal ze de voorkeur hebben om eerder later de rente te verhogen dan vroeger. Wij gaan er dus van uit dat het februari 2019 zal worden. Mochten de economische vooruitzichten in de tussentijd verslechteren, dan zal ze geen moment twijfelen om de eerste renteverhoging weer uit te stellen. De Zweedse kroon is sinds het rentebesluit iets verzwakt. Dit had deels te maken met het commentaar van de Riksbank en deels met het verslechterde sentiment op de aandelenmarkten. De Zweedse kroon is de meest ondergewaardeerde valuta van de G10 volgens de koopkrachtpariteitsmethode. We zien veel opwaarts potentieel in de kroon, maar de Riksbank gooit regelmatig roet in het eten. Onze eindejaarsprognose van EUR/SEK is 10.

Norges Bank zal alleen geleidelijk het beleid verkrappen

De Noorse centrale bank (Norges Bank) liet ook haar rente ongewijzigd. De Norges Bank had haar rente in september al verhoogd en kijkt de situatie nu even aan. Ze geeft er de voorkeur aan om de rente in een geleidelijk tempo te verhogen. De volgende renteverhoging zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2019 plaatsvinden. De Noorse kroon lag onder druk deze week wat voornamelijk te maken had met de daling van de olieprijs. We denken dat de daling van de kroon en de daling van de olieprijs tijdelijk van aard zijn. We blijven positief over de Noorse kroon. Onze eindejaarsvoorspelling van EUR/NOK is 9,2.