FX Weekly – Riksbank blijft teleurstellen

door: Georgette Boele

  • Zweedse centrale stelde teleur, omdat ze aangeeft pas in december of februari over te gaan tot het verhogen van de beleidsrente
  • Hierdoor kwam er een einde aan het herstel van de Zweedse kroon
  • We verwachten een herstel van de kroon later dit jaar
180907-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Riksbank blijft teleurstellen

De Riksbank gooide opnieuw roet in het eten. Een paar maanden geleden liet ze doorschemeren dat de rente mogelijk in oktober zou worden verhoogd. Gisteren liet ze haar monetair beleid ongewijzigd en stelde in de begeleidende verklaring dat ze langzaam over zal gaan tot het verhogen van de beleidsrente. De verhoging zal
waarschijnlijk niet in oktober plaatsvinden maar in december of zelfs februari volgend jaar. De economie doet het goed en de inflatie is op het gestelde doel. Het laatste vooral door hogere energieprijzen. Met het oog daarop wil zij langzamer dan gepland de monetaire stimulus te verminderen. Kortom de verklaring was minder verkrappingsgezind dan verwacht. Als gevolg hiervan kwam er een einde aan het herstel van de kroon en daalde deze. Deze communicatie van de centrale bank verrast ons niet. De Zweedse centrale bank is al geruime tijd bezig om redenen te vinden waarom de rente vooral niet verhoogd moet worden. In onze Engelse FX Watch – SEK rally postponed…again van 12 maart 2018 gaven we al aan dat de Zweedse centrale bank schoorvoetend de rente zal verhogen voordat de ECB hiertoe over zal gaan. Deze terughoudendheid komt doordat de kroon dan sterk in waarde zou kunnen stijgen. We verwachten geen renteverhoging in Zweden dit jaar, maar twee renteverhogingen van 25bps volgend jaar. Belangrijkste reden hiervoor is dat wij het onwaarschijnlijk achten dat de Zweedse centrale bank langer dan 6 maanden voor de ECB de rente zal verhogen.

…en verkiezingen drukken ook op het beleggerssentiment

De actie van de centrale bank is niet het enige waardoor de kroon uit de gratie is dit jaar. Aankomende zondag worden er in Zweden algemene verkiezingen gehouden. Volgens de laatste opiniepeilingen staan de Sociale Democraten aan de leiding gevolgd door Zweedse Democraten. De laatste wordt gezien als populistische tegen immigratie gekante partij. Het feit dat deze partij het zo goed lijkt te gaan doen heeft beleggers wat afgeschrikt. Daar komt bij dat Zweden veel last heeft van onzekerheid over internationale handel, omdat het een open economie is. Kortom de kroon zit dit jaar in het verdomhoekje onder de belangrijkste valuta’s; het daalde dit jaar met 10% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met 7% ten opzichte van de euro. We verwachten een herstel van de kroon als de verkiezingsonzekerheid achter de rug is, de handelsspanningen iets zijn afgenomen en als de centrale bank werkelijk over lijkt te gaan tot het verhogen van de beleidsrente. Onze eindejaarsvoorspelling is 10,0 in EUR/SEK.