FX Weekly – Na de Norges Bank nu de Fed

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Norges Bank verhoogt de rente, maar de Noorse kroon daalt omdat beleggers op meer hadden gehoopt. We denken dat dit tijdelijk is en dat de kroon snel weer zal stijgen. De Zwitserse centrale bank past vooruitzichten aan vanwege de sterke frank. We verwachten een daling van de frank. EUR/USD lijkt uit de krappe bandbreedte te zijn ontsnapt en de koers zou kunnen stijgen tot 1,1850 als de Fed geen roet in het eten gooit.

180920-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

De Norges Bank verhoogt de rente …

De Noorse centrale bank heeft ruim van te voren aangegeven de rente vandaag te verhogen en dat deed ze ook. Ze gaf aan de rente in een gematigd tempo te zullen verhogen en dat de volgende renteverhoging waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2019 zal plaatsvinden. De verwachtingen van beleggers waren echter te hoog gespannen. Het pad van renteverhogingen is volgend jaar iets minder steil dan wat de centrale bank in juni had gemeld. Als gevolg hiervan daalde de Noorse kroon. We denken dat de daling van korte duur is om de volgende redenen. Ten eerste verhoogde de Noorse centrale bank ruim voor de ECB haar rente. We denken dat ze volgend jaar nogmaals twee keer de rente zal verhogen (in stapjes van 25 bp). Daarentegen denken we dat de ECB maar één keer de rente zal verhogen volgend jaar (in december met 10 bp). Beleggers zijn van mening dat de ECB de rente een paar maanden eerder zou kunnen verhogen. Mocht ons scenario uitkomen dan zal de kroon stijgen ten opzichte van de euro. Verder verwachten we een hogere olieprijs en een wat positiever beleggingsklimaat. Ook dit zijn factoren die de kroon steun zullen geven. Al met al verwachten wij voor dit jaar en volgend jaar een stijging van de kroon ten opzichte van de euro. Onze eindejaarsprognose van EUR/NOK is 9,2.

… terwijl de Zwitserse centrale bank haar monetair beleid niet wijzigt

De Zwitserse centrale bank liet haar monetair beleid vandaag ongewijzigd. Wel gaf ze aan dat ze actief blijft op de valutamarkt. Ze is van mening dat de frank duur is. Met de negatieve rente en mogelijk met valuta-interventies probeert ze de frank minder aantrekkelijk te maken, waardoor de frank minder zal stijgen. Ze heeft haar inflatieprognoses voor 2019 en 2020 naar beneden bijgesteld. Hierdoor is de kans afgenomen dat de Zwitserse centrale bank vóór 2020 de rente zal verhogen. Wij blijven van mening dat er vóór 2020 geen renteverhoging zal plaatsvinden. De economie doet het goed, maar het momentum kan iets afnemen door een iets lagere mondiale groei en de stijging van de frank. De munt daalde iets na de bekendmaking.

EUR/USD heeft enig opwaarts momentum

De laatste weken hebben beleggers geprobeerd EUR/USD weer richting 1,15 te duwen. Maar elke keer zijn ze daar niet toe in staat gebleken. EUR/USD zat voor een lange tijd in een nauwe bandbreedte en het lijkt erop dat het daaruit is ontsnapt. Op dit moment zijn beleggers aan het kijken hoever EUR/USD zou kunnen stijgen. EUR/USD is gestegen tot boven het niveau van 1,1730 waar de beweging al een aantal keer tot stilstand kwam. We denken dat op korte termijn EUR/USD zou kunnen stijgen tot 1,1850. Maar de Fed kan volgende week wat roet in het eten gooien als ze niet alleen de rente verhoogt maar ook verkrappingsgezinder klinkt.