FX Weekly – EUR/USD lager door Italiaans budget

door: Georgette Boele

In deze publicatie:  EUR/USD lager door spanningen over Italiaanse begrotingsdoelstelling. De onzekerheid over Italië zou nog aan kunnen houden en we verwachten een daling van EUR/USD naar 1,15 op korte termijn. De Fed verhoogde de rente met 25 bp volgens verwachting. Aandacht voor Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

180928-FX-Weekly.pdf (51 KB)
Download

EUR/USD lager door spanningen over Italiaanse begrotingsdoelstelling

De euro is sinds gisteren onder druk gekomen. De belangrijkste oorzaak is het politieke getouwtrek over de Italiaanse begrotingsdoelstelling. Er was onenigheid binnen de Italiaanse regering over de hoogte van de doelstelling van het begrotingstekort. Er is inmiddels wel een overeenkomst. De doelstelling voor het tekort is nu 2,4% van het BBP. Dit is veel hoger dan het tekort van 1,6% dat de Italiaanse Minister van Financiën eerder had aangegeven. Als gevolg van deze ontwikkelingen steeg de rente op tienjaars Italiaanse staatsobligaties en daalde de euro. Het verschil in rente tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties is nu 260 bp. We denken dat dit verschil nog iets zou kunnen toenemen. Mocht dat het geval zijn, dan staat EUR/USD waarschijnlijk weer op 1,15.

Fed verhoogt opnieuw de rente

Eerder deze week verhoogde de Fed de bandbreedte voor de beleidsrente met 25 bp. Dit was volgens verwachting. De begeleidende verklaring werd iets aangepast: de zin “Het monetair beleid blijft verruimend “ is eruit gehaald. De rentevoorspellingen waren zoals verwacht. Deze laten zien dat de rente nog met 25 bp verhoogd kan worden in 2018, met drie stapjes van 25 bp in 2019 en met één stapje van 25 bp in 2020.Wij verwachten in 2019 maar twee stapjes van 25 bp. Na het besluit was de Amerikaanse dollar bewegelijk maar een duidelijke richting ontbrak.

Amerikaanse tussentijdse verkiezingen en de dollar

We denken dat de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen krijgen terwijl de Republikeinen de meerderheid in de Senaat behouden. De Amerikaanse economie is nu op haar sterkste punt, maar die kracht zal afnemen, voornamelijk in 2019. Verder verwachten we dat de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties dit jaar haar hoogste punt zal behalen en dat de door ons verwachte renteverhogingen van de Fed snel in de koers verdisconteerd zullen zitten. Daarom verwachten we volgend jaar een zwakkere dollar. Mochten de Democraten niet alleen het Huis van Afgevaardigden maar ook in de Senaat de meerderheid behalen, dan zal de politieke onzekerheid toenemen. Dit is negatief voor de dollar (zwakkere dollar dan in ons basisscenario). In het scenario dat de Republikeinen de meerderheid behouden in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat dan bestaat er de mogelijkheid dat de regering de economie opnieuw zal stimuleren om een afzwakking van de economie voor de verkiezingen van 2020 te voorkomen. Als gevolg hiervan zal economische groei langer sterk kunnen blijven en de Fed doorgaan met het verhogen van de rente. Hierdoor kan de dollar nog wat in waarde stijgen. Maar vanaf het moment dat de economie tekenen van verzwakking gaat geven en de reële rente gaat dalen, zal de dollar snel in waarde afnemen.