FX Weekly – Centrale banken aan zet

door: Georgette Boele

In deze publicatie: ECB en BoE laten monetair beleid ongewijzigd. De Turkse centrale bank verrast vriend en vijand met een renteverhoging van 625 bp naar 24%. Volgende week zijn de centrale banken in Japan (BoJ), Noorwegen (Norges Bank) en Zwitserland (SNB) aan zet. BoJ en SNB zullen beleid ongewijzigd laten,  maar de SNB zal waarschijnlijk de sterke frank noemen. De Norges Bank verhoogt waarschijnlijk de rente met 25 bp tot 0.75%

180913-FX-Weekly.pdf (53 KB)
Download

ECB laat monetair beleid ongewijzigd …

De ECB liet haar monetair beleid ongewijzigd. Vooraf waren er wat geluiden dat ze misschien negatiever zou zijn geworden over de risico’s maar dat was ze niet. Tijdens het vragenuurtje week Mario Draghi niet af van de eerdere verklaring en beoordeling van risico’s. Als gevolg hiervan steeg de koers van EUR/USD richting het niveau van 1,17. Op korte termijn kan de koers nog stijgen tot ongeveer 1,18. Wij houden vast aan onze eindejaarsprognose van 1,15.

… en de Bank of England ook

De Bank of England liet haar monetaire beleid ook ongemoeid vandaag en de begeleidende verklaring was niet verrassend. De beslissing was unaniem. Eerder in de week bleek dat de lonen harder waren gestegen dan verwacht, maar dit was op zichzelf geen reden om nu een renteverhoging te verwachten. Het pond bewoog nauwelijks na het bekend worden van het rentebesluit. De ontwikkelingen op het gebied van de Brexit-onderhandelingen worden nauwlettender in de gaten gehouden. De laatste cijfers van de futures market tonen aan dat speculanten zeer grote posities net-short in het pond aanhouden. Deze cijfers waren tot vorige week dinsdag, maar het lijkt erop dat ze nu minder groot zijn omdat het pond in de afgelopen week wat is hersteld. Desalniettemin zal nieuws over een mogelijke Brexit-overeenkomst een sterk opwaarts effect op het pond hebben omdat beleggers nu vooral gepositioneerd zijn voor een daling van het pond. Ons basisscenario blijft dat er een overeenkomst zal komen omdat het in ieders belang is. Onze eindejaarsvoorspelling voor EUR/GBP is 0,86.

Turkse centrale bank verrast vriend en vijand

De Turkse centrale bank verraste vriend en vijand door de rente met 625 bp te verhogen van 17,75% naar 24%. Dat is 300 bp meer dan de financiële markten hadden verwacht. Met deze actie wil de centrale bank aantonen dat ze onafhankelijk is. De Turkse lira herstelde aanzienlijk. Voordat de renteverhoging werd gecommuniceerd, stond de koers van de lira 3% lager. Na de bekendmaking van het besluit steeg de koers van de lira met bijna 8% ten opzichte van de dollar. Als de centrale bank succesvol is met het overtuigen van de markt dat ze onafhankelijk is, zou de lira verder moeten herstellen. Wij denken, echter, dat ze meer moet laten zien om dat te bewijzen. Met andere woorden, we verwachten dat de lira in de komende weken opnieuw zal dalen.

Meer centrale banken aan zet volgende week

De Japanse centrale bank (BoJ), de Noorse centrale bank (Norges bank) en de Zwitserse centrale bank (SNB) beslissen volgende week over hun monetair beleid. We verwachten dat de BoJ en de SNB hun beleid ongewijzigd zullen laten. De SNB zal waarschijnlijk wel wat verruimingsgezinder klinken of ze zal duidelijk aangeven dat de stijging van de Zwitserse frank niet de bedoeling is en dat ze klaar staat om te interveniëren op de valutamarkten. Als gevolg hiervan zal de frank waarschijnlijk in waarde dalen. Mocht de SNB dit niet doen, dan zal de frank verder in waarde stijgen ten opzichte van de euro. De Noorse centrale bank heeft ruim van te voren aangegeven dat de rente volgende week waarschijnlijk zal worden verhoogd. De financiële markten verwachten een verhoging van 25bp naar 0.75%. Mocht ze aangeven nogmaals de rente te verhogen in 2018 dan zal de Noorse kroon aanzienlijk kunnen stijgen. Wij verwachten één renteverhoging dit jaar en twee stapjes van 25 bp volgend jaar. Aangezien de Noorse centrale bank ver voor de ECB de rente zal verhogen, verwachten we dit jaar en volgend jaar een stijging van de kroon.