Grondstoffenprijzen onder positief gesternte

door: Hans van Cleef , Georgette Boele , Casper Burgering , Nadia Menkveld

ABN AMRO verwacht de komende maanden over een breed front stijgende grondstoffenprijzen.

De prijzen van agri-grondstoffen zijn de afgelopen maanden gedaald. De komende periode zal er een ommekeer plaatsvinden. Belangrijkste reden daarvoor is de droogte die vooral Noord Europa heeft getroffen. De graanprijzen stijgen al en die van mais liften mee.

Recent hebben wij onze olieprijsramingen voor 2019 en 2020 naar boven bijgesteld. Hoewel er voor de korte termijn neerwaartse risico’s zijn, verwachten wij door een krapte van het aanbod dat de olieprijs gaat stijgen.

De prijzen van edelmetalen bevinden zich in een dalende trend. Wij verwachten echter dat de bodem in zicht is en dat de prijzen in 2019 gaan stijgen.

Basismetalen blijven gevoelig voor de spanningen tussen de VS en China op het gebied van handelstarieven. Wij verwachten een positieve prijstrend als fundamentele indicatoren weer leidend worden. Bij onze prognose gaan wij er vanuit dat dit in het vierde kwartaal plaatsvindt.

De resultante van onze verwachtingen is dat de CRB index de komende maanden zal stijgen.
Lees hier onze uitgebreide Engelstalige publicatie:

Monthly-Commodity-Update-Aug-2018-1.pdf (556 KB)
Download