FX Weekly – Op weg naar 1,15

door: Georgette Boele

  • Handelsspanningen lopen verder op en dollar zit in de lift…
  • …maar het steunniveau van 1,15 staat als een huis
  • Bank of England verhoogt de rente…
  • …en Bank of Japan past ook haar beleid aan
180803-FX-Weekly.pdf (215 KB)
Download

Handelsspanningen lopen verder op en de dollar zit in de lift…

Deze week zat de Amerikaanse dollar in de lift. Dit kwam doordat de kans op een handelsoorlog verder is toegenomen. De Amerikaanse regering is aan het overwegen om het importtarief op Chinese goederen ter waarde van USD 200 miljard te verhogen naar 25% (nu is dit 10%). Dit zou volgende maand al ingevoerd kunnen worden. Als gevolg van deze toegenomen spanningen verslechterde het sentiment op financiële markten en steeg de Amerikaanse dollar. Zolang de onzekerheid aanhoudt, zal de dollar waarschijnlijk verder stijgen. Dat geldt zeker als de Amerikaanse macro-economische cijfers sterk blijven en de Fed door zal gaan met het verhogen van de beleidsrente; daar ziet het nu naar uit.

…maar het steunniveau van 1,15 staat nog als een huis

We denken dat EUR/USD in de komende weken verder zal dalen. Een nieuwe test van het sterke steunniveau van 1,15 in EUR/USD is te verwachten. We denken zelfs dat EUR/USD onder 1,15 zal zakken in het derde kwartaal. Hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties en sterke Amerikaanse groei zouden de dollar een flinke steun in de rug moeten geven. Daarnaast zal bezorgdheid over Italië en een mogelijk latere renteverhoging van de ECB in 2019 de euro onder druk kunnen zetten. Onze prognose voor het eind september staat op 1,10. We denken dat als het niveau van 1,15 niet doorbroken wordt in de komende weken, de zwakte van EUR/USD voorbij is. De net-long speculatieve posities in de euro zijn flink afgebouwd; er is dus weer ruimte om nieuwe posities op te bouwen. Daarnaast verwachten we dat de groei van de Amerikaanse economie en de rentes op Amerikaanse staatsobligaties zullen pieken in het vierde kwartaal. Deze ontwikkeling is negatief voor de dollar. Als gevolg hiervan zal de euro weer herstellen ten opzichte van de dollar aan het einde van 2018 en in 2019. Onze prognoses voor eind 2018 en eind 2019 zijn 1,15 en 1,25.

 Bank of England verhoogt de rente…

Gisteren verhoogde de Bank of England de beleidsrente met 25 bp naar 0,75%. Deze beslissing was unaniem. De renteverhoging was in lijn met verwachting van de financiële markten. De Bank of England verwacht dat de bestedingen en loongroei op weg naar eind 2019 zullen toenemen. Het pond maakte abrupte bewegingen na het besluit maar het daalde uiteindelijk iets. We verwachten dat de Bank of England niet verder de beleidsrente zal verhogen dit jaar.

… en Bank of Japan past ook haar beleid aan

Deze week heeft de Bank of Japan ook haar monetair beleid aangepast. De bandbreedte waarin de tienjaarsrente op Japanse staatsobligaties zich beweegt is verbreed van 0,0%-0,1% naar 0,0%-0,2%. De Bank of Japan wilde absoluut vermijden dat dit werd geïnterpreteerd als een verkapping van het monetair beleid. Dus was de communicatie er vooral op gericht om dit te voorkomen. Verder heeft ze haar inflatieramingen voor de komende jaren flink naar beneden toe bijgesteld. Daarom achten we het onwaarschijnlijk dat ze haar beleid voor 2020 verder zal aanpassen. Beleggers verwachtten een grotere verandering van het monetair beleid. Daarom daalde de yen nadat de beleidsverandering bekend werd. Vervolgens drukten nieuwe handelsspanningen ook op de yen.