FX Weekly – Euro-zwakte nog niet voorbij

door: Georgette Boele

  • Herstel van de Turkse lira…
  • … maar de euro blijft onder druk
  • EUR/USD en EUR/JPY zouden verder kunnen dalen in de komende weken
  • Stabilisering van de Chinese yuan gevolgd door herstel
180817-FX-Weekly.pdf (54 KB)
Download

Herstel van de Turkse lira…

Aan het begin van de week toen de markt openging, zette de scherpe daling van de Turkse lira nog even door. Maar naarmate de week vorderde, herstelde de lira zich. De Turkse autoriteiten hebben maatregelen genomen om het short gaan in de Turkse lira te ontmoedigen. Daar komt bij dat Qatar Turkije een helpende hand heeft toegestoken. Is de liracrisis nu voorbij? We denken dat dat nog niet het geval is. De ruzie tussen de VS en Turkije is nog niet bijgelegd en de vraag onder beleggers blijft of Turkije zich dit jaar volledig kan financieren. Wij denken dat de centrale bank de rente zal moeten verhogen om de lira aantrekkelijk te maken. Het is waarschijnlijk dat Turkije een economische recessie volgend jaar niet kan ontlopen. Zolang beleggers bezorgd zijn of Turkije zichzelf wel of niet kan financieren, zal de Turkse lira onder druk blijven liggen. Mochten de VS en Turkije dichter bij elkaar komen en de Turkse centrale bank de rente verhogen dan kan het herstel van de lira nog even doorgaan. Kortom, de situatie rondom Turkije blijft voorlopig nog onzeker (bekijk ook onze Turkey Watch: Turkey saga continues, but contagion is expected to be limited).

… maar de euro blijft onder druk

Deze week lag de euro onder druk. De valutacrisis in Turkije resulteerde in bezorgdheid over de blootstelling van Europese banken aan Turkije. Verder waren beleggers ook ongeruster over Italië. Het verschil tussen de tienjaarsrente op Duitse en Italiaanse staatsobligaties steeg en dit zorgde voor een verslechtering van het beleggerssentiment richting de euro. De Turkse lira heeft deze week herstel laten zien maar dat heeft de euro amper gesteund omdat de nervositeit over Italië niet is afgenomen. Hierdoor is het herstel van de euro minimaal. De euro zal waarschijnlijk in de komende weken onder druk blijven zolang de situatie rondom Turkije onzeker blijft, het renteverschil op Duitse en Italiaanse staatsobligaties hoog blijft en de VS en China hun handelsruzie niet deels hebben bijgelegd. Hierdoor zou EUR/USD verder kunnen dalen richting 1,10. Ten aanzien van de euro versus andere munten denken we dat de Zwitserse centrale bank zal proberen te voorkomen dat de Zwitserse frank verder stijgt ten opzichte van de euro. Als dit zou kloppen dan zal een verdere daling van EUR/USD richting 1,10 vooral zichtbaar zijn in EUR/JPY en niet in EUR/CHF. De Japanse yen is een mondiale veilige haven en de Zwitserse frank een regionale veilige haven. Als de frank bijna niet kan stijgen dan zal de yen waarschijnlijk meer stijgen. Voor eind september is onze voorspelling voor EUR/JPY 121.

Stabilisering van de Chinese yuan gevolgd door herstel

We denken dat de zwakte van de Chinese yuan zo goed als voorbij is. USD/CNY is sinds april gestegen van 6,27 tot boven 6,90, oftewel een stijging van 10%. USD/CNY nadert het hoogtepunt van 2016, dat net boven 6,95 ligt. Mocht USD/CNY boven dit niveau stijgen en dan ook nog boven het psychologische niveau van 7,0 dan zullen beleggers erg bezorgd worden over de blootstelling van hun posities op China. Als gevolg hiervan zou China weer te maken kunnen krijgen met uitstroom van kapitaal. De Chinese autoriteiten proberen dit te beperken. China heeft laten zien dat ze de yuan meer overlaat aan marktkrachten maar er is wel aan de toegestane beweging een limiet. Het wil niet de controle kwijtraken. Daarom denken we dat de Chinese yuan op het huidige niveau zal stabiliseren en dat de yuan later dit jaar zal herstellen richting onze nieuwe eindejaarsprognose van 6,7 ten opzichte van de Amerikaanse dollar (dit was 6,5).

Norges Bank signaleert een mogelijke renteverhoging in september

De Noorse centrale bank liet vandaag de rente ongewijzigd op 0,5%. Ze gaf aan dat de beleidsrente waarschijnlijk in september verhoogd zal worden. De economie doet het goed en de inflatie is weliswaar onder de doelstelling maar zal waarschijnlijk stijgen. We verwachten een stijging van de Noorse kroon in de tweede helft van het jaar, gebaseerd op een hogere beleidsrente en iets hogere olieprijs aan het einde van 2018. Onze eindejaarsprognose voor EUR/NOK is 9,2.