FX Weekly – EUR/USD heeft de bodem bereikt

door: Georgette Boele

  • Een bodem in EUR/USD…
  • … omdat beleggers positiever worden over de eurozone…
  • …en minder positief over de VS
  • Voorspelling voor eind september verhoogd van 1,10 naar 1,15
  • Alle andere EUR/USD voorspellingen zijn ongewijzigd
180824-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Een bodem in EUR/USD…

We denken dat euro voorbij het dieptepunt is ten opzichte van de dollar. De afgelopen weken zakte de EUR/USD onder het belangrijke niveau van 1,15. Vorige week bereikte de koers een dieptepunt van 1,1301. Daarna herstelde de EUR/USD weer tot boven een niveau van 1,1550. Wij denken dat de zwakte van EUR/USD voorbij is. De wisselkoers zal waarschijnlijk niet naar 1,10 dalen, zoals wij eerder dachten. Beleggers hebben hun speculatieve net-long euro posities ingewisseld voor een kleine net-short positie zo blijkt uit de meest recente cijfers van de futures markt. We denken dat er nu ruimte is voor beleggers om opnieuw in de euro te stappen. Dit in tegenstelling tot februari, toen er weinig nieuwe kopers te vinden waren.

…omdat men positiever wordt over de eurozone…

Natuurlijk moeten er wel redenen zijn om optimistischer te worden over de vooruitzichten van de euro. Wij denken dat beleggers weer wat optimistischer zullen worden over de vooruitzichten van de eurozone. Verder denken we dat de beleggers de mogelijke politieke risico’s in Italië grotendeels in de prijs verdisconteerd hebben.

…en iets minder positief over de VS

Tot nu toe was het macro-economische nieuws aan de andere kant van de Atlantische oceaan vooral positief. Er is echter de mogelijkheid dat de komende economische cijfers iets minder sterk zouden kunnen zijn en dit zou negatief zijn voor de dollar. We verwachten dat de Fed elk kwartaal de rente zal verhogen met 25 basispunten tot en met juni volgend jaar. Wij verwachten dat beleggers voor het einde van 2018 dit inzien en dat dit enige kracht zal verlenen aan de dollar, waardoor de euro mogelijk nog niet zal stijgen dit jaar. Maar zodra de Fed een signaal afgeeft dat er een einde komt aan de huidige reeks van renteverhogingen, dan kan de euro stijgen ten opzichte van de dollar. We verwachten dat dit in 2019 gebeurt.

We hebben onze prognose voor eind september 2018 verhoogd van 1,10 naar 1,15 maar laten al onze andere EUR/USD prognoses ongewijzigd.

President Trumps invloed

Over het algemeen daalt de dollar als president Trump zegt dat hij een zwakkere dollar wenst of wil dat de Fed minder de rente verhoogt. Echter als hij uitspraken doet over internationale handel (bijvoorbeeld nieuwe invoerheffingen) of een land wil boycotten dan zorgt dit voor een verslechtering van het beleggersklimaat en krijgt de dollar juist steun als veilige haven voor beleggers. Kortom het effect van Trumps uitspraken hangt af van de context.