Spotlight op de Bouw

door: Petran van Heel

Innovatie lijkt de oplossing voor bouw- en installatiebedrijven die anno 2018 succesvol willen zijn en blijven. Op 10 juli 2018 organiseerde ABN AMRO in de Bijlmer Bajes in Amsterdam het ‘Spotlight op de Bouw’ event. Hier werd het thema innovatie door verschillende actoren in de bouwbranche nog eens belicht (AM, Koninklijke BAM Groep, Unica en Holland Con Tech).

Van Bijlmer Bajes naar Bajes Kwartier

De voormalige gevangenis is, ondanks zijn historie, een inspirerende omgeving.  Het is een groot binnenstedelijk gebied en onderdeel van het door AM te ontwikkelen Bajes Kwartier. In de toekomst een groene gezonde en inspirerende stadswijk met circa 1.350 woningen. ABN AMRO is trotse partner in dit project en financiert de ambitieuze en duurzame transitie van Bijlmer Bajes naar Bajes Kwartier.

De inspiratie komt voort uit de mogelijkheden van de locatie. Het Bajes Kwartier brengt niet alleen product-innovatie maar juist ook proces-innovatie. Nieuwe samenwerkingsvormen en oplossingen in de circulaire economie hebben voorkeur boven de traditionele vorm in een lineaire economie. Dat ga je terug zien komen in bijvoorbeeld de energie opwekking, de afval verwerking, de architectuur met circulaire details en de deelplatformen voor bewoners (bijvoorbeeld bij mobiliteit). Een van de hoogte punten is de ‘groene toren’, een van de Bijlmer Bajes torens die blijft staan en getransformeerd zal worden tot een verticaal park met stadslandbouw.

Achterblijven in hoogtijdagen

Het evenement volgt op de publicatie van het ABN AMRO rapport  ‘Achterblijven in hoogtijdagen’. Wat blijkt? Succesvolle bouw- en installatiebedrijven zeggen ruimte te hebben en vooral ook te maken om te investeren en te innoveren. Ze besteden tijd en aandacht aan innovatie. Daarnaast zijn deze ondernemingen bezig met een efficiënte voorbereiding en een effectief bouwproces. En, niet in de laatste plaats, kiezen ze bewust voor langdurige samenwerking met partners.

Het inspiratievolle evenement in de Bijlmer was gevuld met boeiende sprekers uit de bouwsector. De sprekers zijn allen een goed edel van hun tijd bezig met innovatie. Hun boodschap voor bedrijven die het nog steeds moeilijk hebben? Die kan je terug vinden in bijgaande enthousiasmerende video van het evenement.