In 48 uur drie jaar verder in zorgonderzoek

door: Anja van Balen

Twee weten meer dan een. Met deze oude wijsheid in het achterhoofd daagt ABN AMRO teams van binnen en buiten de bank eens per jaar uit om een aantal financiële en maatschappelijke vraagstukken op te lossen, waaronder in de zorg. En dat in minder dan 48 uur. Welkom op de Beyond Bankings Days van ABN AMRO, waar dit jaar tussen 8 en 10 juni ook twee kwesties uit de gezondheidszorg aan bod kwamen.

Een hackaton is een aangesloten lange sessie waarin meerdere groepen softwareontwikkelaars en data-analisten een race met elkaar aangaan voor beste oplossing. ABNAMRO heeft op de beyond banking days acht challenges uitgeschreven, waarvan een gericht op de Healthcare. Bedrijven in de financiele sector hebben veel ervaring met het bouwen van beslismodellen op grote datasets. Deze kennis kan ook gezondheidsonderzoek verder helpen.

In 2017 gingen de rekenteams los op data om succes te voorspellen van de behandeling van T-ALL leukemie bij kinderen. De correctheid van de voorspellingen was met 78% uitzonderlijk hoog. De twee Healthcare-problemen die dit jaar gekraakt moesten worden, komen van het het Erasmus MC en het UMC Groningen: longkanker en huidkanker.

Longkanker staat in de schijnwerpers omdat er een nieuw duur middel is, Nivolumab, dat bij slechts 20% van de behandelden aanslaat. Bij de overige 80% van de patiënten geeft Nivolumab uitsluitend de nare bijwerkingen, terwijl het middel niet te combineren valt met andere behandelingen. Inzicht in wat maakt dat bepaalde therapieën aanslaan, kan tot enorme verbeteringen leiden.

Huidkanker is geselecteerd, omdat het deels met dezelfde medicatie (immunotherapie) behandeld wordt. Bovendien lijkt er een genetisch verband te zijn tussen longziektes en huidaandoeningen. De achtergrond achter deze relatie ontdekken zou een ‘giant leap for mankind’ zijn, om Armstrong eens aan te halen.

Zeven teams, twee winnaars

Tijdens de hackathon cirkelden vier professoren, drie studenten en een arts uit het Erasmus MC en het UMC Groningen om de zeven deelnemende teams heen om tekst en uitleg te geven bij de data. De teams waren divers; afkomstig van banken en accountantsfirma’s, een FinTech en onafhankelijke data-analisten. Ze beten zich allemaal vast in de gegevens.

Data was er te over, er was DNA-data, RNA-data, een aantal eiwitten waren gemeten en de klinische patiënten data was beschikbaar.  En dit van 1000 longkanker patiënten en 450 huidkanker patiënten. Dan is 48 uur om statistisch valide verbanden te ontwaren is echt een kunst, waar maar de helft van de teams binnen de tijd geslaagd is. Het longkankervraagstuk bleek het beste opgelost door PWC. Het huidkankervraagstuk was het best uitgewerkt door de FinTech Grace Systems,  die al software heeft ontwikkeld om bancaire vraagstukken op te lossen.

Van big data naar inzicht

Het doel van de hackathon is het opleveren van een “Minimal Viable Product”. Dat was voor diverse bank producten in het overige deel van de hackathon wel gelukt. Voor de zorg challenge ging het vooral om het verder helpen van wetenschappelijk onderzoek: inzicht krijgen in de enorme  databerg was al een enorme stap voorwaarts.  “In 48 uur drie jaar verder in onderzoek”, zegt doctor Antien Mooyaart, patholoog bij het Erasmus MC. “Van big data naar inzicht”, aldus professor Peter van der Spek, hoofd van de biometrics afdeling van datzelfde ziekenhuis. “Die bankjongens denken echt anders, het helpt ons zoveel verder” is een groot compliment dat we als organiserende bank van hem kregen.

De analyse technieken die in de financiële sector gebruikt worden helpen om van interessante informatie naar doelmatige gegevens te komen. Dat is goed nieuws voor iedereen. Aan de giant leap for mankind gaat het Erasmus MC nog een paar jaar werken; deze hackathon heeft in elk geval een zet in de goede richting gegeven.