Groei dienstensector houdt aan

door: Kasper Buiting

De Nederlandse economie groeit dit jaar iets minder sterk dan eerder verwacht, maar de dienstensector houdt de wind vol in de zeilen. De vraag naar diensten blijft groot en alle deelbranches van de sector laten gezonde groeicijfers zien. Uitschieters zijn de uitzendbureaus en organisatie-adviesbureaus die hun omzet dit jaar naar verwachting met 6% zien toenemen.

Meer informatie is te vinden in de stand van de zakelijke dienstverlening:

stand-van-zakelijke-dienstverlening-juli-2018-1.pdf (999 KB)
Download

Economisch klimaat gunstig, maar wel minder goed dan half jaar geleden

Het economisch klimaat blijft gunstig voor de sector. De Nederlandse economie groeit en de economische indicatoren zijn positief. Wel zien we dat de economie minder hard groeit dan eerder verwacht en dat enkele indicatoren ook wat aan kracht verliezen. Zo staat de inkoopmanagersindex met 60,1 op een zeer hoog niveau, maar wel 3 punten lager dan het niveau van januari.

Ondernemersvertrouwen blijft hoog, maar personeelstekorten worden gevoeld

Het ondernemersvertrouwen onder zakelijke dienstverleners blijft stabiel op een hoog niveau. In de laatste peiling stond de indicator op 17,4. Ondernemers geven dan ook aan weinig belemmeringen te ervaren voor hun bedrijfsvoering. Wel wordt het percentage ondernemers dat last heeft van een tekort aan arbeidskrachten steeds groter. Inmiddels heeft meer dan 30% van de ondernemers hier last van. In de uitzendbranche ligt het percentage bedrijven dat hier last van heeft zelfs op 58%.