FX Weekly – De yuan eist alle aandacht op

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Yuan in het middelpunt van de belangstelling. ECB probeert verwachtingen te sturen. Herstel Australische dollar later in het jaar.  Riksbank hint op renteverhoging eind van het jaar.

180706-FX-Weekly.pdf (54 KB)
Download

Yuan in het middelpunt van de belangstelling

In de afgelopen week is er veel gebeurd. De daling van de Chinese yuan stond in het middelpunt van de belangstelling. De grote daling van de yuan brengt negatieve herinneringen naar boven. Beleggers zijn dan nerveus dat er meer aan de hand is. Beleggers waren vooral nerveus over de effecten van een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China op de wereldhandel en de wereldeconomie. Ze waren ook gespannen over een aantal faillissementen van Chinese bedrijven en vreesden dat speculatieve kapitaalstromen uit China zouden plaatsvinden. Afgelopen dinsdag hebben Chinese beleidsfunctionarissen duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn de wisselkoers als tactisch instrument te gebruiken in een mogelijke handelsoorlog met de VS. Het commentaar en een hogere richtkoers van de yuan hebben gezorgd voor een licht herstel van de munt. Het lijkt erop dat de verzwakking van de Chinese munt voorbij is maar we kunnen de komende dagen en weken nog volatiliteit te zien krijgen.

Waarom is een daling van de yuan belangrijk voor de valutamarkten? Ten eerste zorgt een sterke depreciatie ervoor dat beleggers minder bereid zijn om te investeren in opkomende markten en in metalen (China is een belangrijk consument van metalen). Ten tweede zijn andere Aziatische landen bereid hun valuta’s ook te laten verzwakken.

ECB probeert verwachtingen te sturen

De afgelopen tijd is de communicatie van ECB-beleidsmakers meer verruimingsgezind geweest. Als gevolg daarvan hebben beleggers hun verwachting wanneer de eerste renteverhoging plaatsvindt verschoven van juni 2019 naar december 2019. Zoals wij in de FX Weekly van vorige week aangaven, hebben wij ook onze visie aangepast. We verwachten nu de eerste renteverhoging door de ECB in december 2019. Deze week leek het erop dat een aantal ECB-officials het niet eens was met de reactie op de financiële markten. Ze gaven aan dat de renteverhoging waarschijnlijk eerder gebeurt dan de markt inschat. Als gevolg hiervan zijn meer marktpartijen gaan geloven dat de rente in september 2019 zal stijgen. Hierdoor is de euro in waarde gestegen. Daarnaast lijkt een politieke crisis in Duitsland voorlopig van de baan. Ook dit heeft de euro goed gedaan. Voor het moment is de onderkant (belangrijk steunniveau ligt op 1,15) in EUR/USD goed beschermd. De kans is aanwezig dat EUR/USD eerst richting 1,18 zal stijgen voordat beleggers opnieuw zullen proberen om EUR/USD richting 1,15 te duwen. Onze voorspelling voor eind 2018 staat op 1,15.

Herstel Australische dollar later in het jaar

Eerder in de week heeft de Reserve Bank of Australië de rente ongewijzigd gelaten. Ze heeft geen haast om de rente te verhogen omdat de loon- en inflatiedruk relatief laag zijn. De toegenomen kans op een handelsoorlog kan ook negatief uitwerken op de economie en op de wisselkoers. We verwachten nu geen renteverhoging meer van de Reserve Bank of Australië dit jaar. Verder hebben we de voorspellingen van de Australische dollar naar beneden bijgesteld. We verwachten een herstel van de Australische dollar later in het jaar maar deze zal waarschijnlijk minder groot zijn.

Riksbank hint op renteverhoging eind van het jaar

Deze week kwam ook de Riksbank bijeen. De Zweedse centrale bank heeft er een handje van om beleggers op het verkeerde been te zetten. De afgelopen tijd zijn ze elke keer teruggekomen op hun vooruitzichten voor de eerste renteverhoging. Vorig jaar gaf ze aan dat de rente halverwege dit jaar zou stijgen. Maar begin dit jaar veranderde dit naar eind 2018. Deze week communiceerde ze dat de rente waarschijnlijk in december zal stijgen. Het lijkt erop dat het nu echt zal gebeuren. Wij houden echter een slag om de arm. De Zweedse kroon heeft deze week al een behoorlijk herstel laten zien en als deze te hard door zal stijgen zou de Riksbank voorzichtiger kunnen worden. Een rentestijging in december 2018 zou inhouden dat de Riksbank bijna een jaar voor de ECB de rente zal verhogen. Dit zal zich vertalen in een sterke appreciatie van de kroon ten opzichte van de euro. De vraag is of de Riksbank dit wil. Wij denken dat ze op de goede weg zijn. De economie draait op volle toeren en een renteverhoging is nodig. Daar komt bij dat de Zweedse kroon de meest ondergewaardeerde valuta is van de belangrijkste valuta’s. Kortom: we volgen met interesse de acties van de Riksbank. Onze prognose voor eind 2018 voor EUR/SEK is 10.