FX Weekly – Periferie in beeld

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Politieke onzekerheid periferie eurozone drukt op de euro. Sterke macro-cijfers uit de VS kunnen de dollar een impuls geven. We denken daarom dat de neerwaartse druk op EUR/USD blijft.

180601-FX-Weekly.pdf (50 KB)
Download

Politieke onzekerheid periferie drukt op de euro

In het begin van de week daalde de euro aanzienlijk, vooral ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse frank (zogenaamde safe-haven valuta’s). EUR/USD zakte naar een dieptepunt van 1,1510, dus onder het technische steunniveau van 1,1554. De lucht klaarde woensdag iets op omdat de Italiaanse overheid in staat was staatspapier uit te geven. Hierdoor krijgt Italië wat lucht en dit kalmeerde beleggers. EUR/USD is nu terug op het niveau waar de koers begin van de week begon. Beleggers blijven de ontwikkelingen in Italië en Spanje nauwgezet volgen. De politieke onzekerheid in Italië lijkt voorlopig afgenomen omdat de Lega en de vijfsterrenbeweging toch een akkoord hebben bereikt dat is goedgekeurd door president Mattarella. In Spanje wordt vandaag waarschijnlijk een motie van wantrouwen aangenomen tegen de regering van Mario Rajoy. Dit zal dan waarschijnlijk tot nieuwe verkiezingen leiden. Deze onzekerheid zou tot verdere eurozwakte kunnen leiden op korte termijn. In het huidige marktsentiment zullen beleggers onzekerheid en/of negatief nieuws over de eurozone uitvergroten. Daar komt bij dat we verwachten dat het tienjaarsrenteverschil tussen de VS en Duitsland verder zal oplopen. Daarom verwachten we een verdere afname van de net-long speculatieve euro posities.

Positieve ontwikkelingen in de VS gaan door

We denken dat er naast periodes met een zwakke euro ook periodes met een krachtige dollar zullen zijn. De economische ontwikkelingen in de VS zullen waarschijnlijk overtuigend blijven. Verder zal de Fed doorgaan met de door de markt verwachte renteverhogingen. Sterker dan verwachte Amerikaanse cijfers zullen de dollar wat omhoog stuwen. Vandaag staat het banenrapport op het programma. Onze VS-econoom verwacht een iets beter rapport dan beleggers. De dollar zal daarom na het bekend worden iets kunnen appreciëren.